Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Плевен е европейски шампион по класически шах

Снимка: архив

14 -годишен ученик от Плевен стана европейски шампион по класически шах. Валентин Митев спечели в Чехия купата на страните членки на Европейския съюз в своята възрастова група без нито една загуба.

Талантливият шахматист Валентин Митев постигна в Чехия осем от девет възможни точки и с цяла точка и половина спечели пред другите европейската купа.

"Това е състезание, в което участват страните-членки на ЕС, които са едни от най-големите шахматни сили. сериозна конкуренция, но това не ми попречи аз да играя една класа над тях и да спечеля турнира. Направих много хубави и решителни ходове, почти във всяка партия имах по един такъв. Може би най-хубавият ход ми беше срещу третия поставен в ранглистата, срещу когото успях да спечеля. Беше много хубава комбинация, офицерът взима една пешка на А3. Бях първи поставен в ранглистата. Играх освободено.Не разчитах на точките, с които съм пред противниците си в началото, защото те не са решаващи, а разчитах на това да играя силно и да ги надигравам, спокойно, и това се увенча с успех", разказа за "Хоризонт" младият шахматен шампион Валентин Митев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома

Румъния и България са на първо и второ място по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома" на Евростат. Данните на Евростат показват значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз. 60 процента от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят,..

публикувано на 31.08.24 в 09:51

Засиленото полицейско присъствие около сарая на Доган в "Бояна" остава

Остава засиленото полицейското присъствие в района на т.нар. Сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в квартал "Бояна". Привържениците на Доган вече се събраха в района,като полицаите  не ги допускат  до входа на сградата. Евродепутатът Илхан Кючук заяви,че нямат яснота какво се случва в имота. "Какво се случва вътре? Кои са хората?..

публикувано на 31.08.24 в 09:20

15 бойци на "Ислямска държава" са убити при съвместна операция между САЩ и Ирак

Американски военни и сили на Ирак са провели съвместна операция срещу бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" в западната част на страната. Били са убити най-малко 15 души, а седем американски войници са били ранени. Централното военно командване на САЩ информира, че бойците са били въоръжени с "множество оръжия, гранати и..

публикувано на 31.08.24 в 09:04
Трафик в Торино, Северна Италия.

Червен код за трафика в Италия през този уикенд

В Италия е обявен червен код за интензивен трафик, заради завръщащите се в големите градове  в последните дни от летните ваканции. Червеният код е в сила от петък следобед, засяга събота 31 август и особено неделя - 1 септември. Натовареният трафик е към големите градски центрове в цяла Италия от ваканционните морски и планински курорти..

публикувано на 31.08.24 в 08:56

Йотова – гост на събора на каракачаните в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес ще бъде гост на национален събор на каракачаните в България. Традиционно съборът се провежда в местността "Карандила" край Сливен. Началото на 31-вото издание на събора ще бъде дадено в 10.30 часа в зоната на т.нар. „Каракачанско село“ на поляната до хижа "Миролоио". Тържествата ще започнат с водосвет и..

публикувано на 31.08.24 в 08:47

И плевенчани на протест заради безводието

В Плевен тази сутрин организират граждански протест срещу безводието. Настоява се за адекватни мерки на местната и държавна власт- за довършване на водопроводи и подмяна на остарялата ВиК мрежа в населените места, съобщава кореспондентът ни Латинка Светозарова Протестът е пред сградата на общината. Организира се в социалните мрежи и е обявен с..

публикувано на 31.08.24 в 08:40
Крум Дончев (с бялата тениска), Петър Обретенов,  Йоана Лалова и Димитър Димитров

Транспортният бранш стяга протести през октомври

Транспортният бранш в България е готов за протести в началото на октомври, ако държавата не започне да решава проблемите в сектора. Автобусните превози са в колапс, тъй като продължават проблемите с финансирането на този вид транспорт. Това сподели за БНР Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи: "Пари за това..

публикувано на 31.08.24 в 08:31