Заподозреният за убийството на Виктория Маринова пристига в България в сряда

Снимка: AP/БTA

След като съдът в германския окръг Целе разреши екстрадирането на 21-годишния Северин Красимиров, заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова се очаква да бъде доведен в България в сряда вечерта. По информация на "Хоризонт" това ще стане с полет от Франкфурт.

Съдебна охрана ще придружава Северин до тук, след което - отново с конвой, той трябва да бъде отведен до ареста в Русе. В присъствието на адвокат - упълномощен, а ако няма такъв -  служебен, на Красимиров трябва да му бъдат повдигнати обвиненията за изнасилване и за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. В момента той е обвиняем задочно. До 72 часа Северин Красимиров трябва да бъде изправен пред Русенския окръжен съд, който да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража.

Докато беше в Германия, 21-годишният мъж призна,че е убил, но не и че е изнасилил Виктория Маринова. Тези признания нямат процесуална стойност по българския НПК и трябва да бъдат потвърдени и пред българските разследващи. Пред разследващите у нас Северин може да даде обяснения, но може и да откаже, докато разследващите продължават работата си по жестокото убийство.

Едва при внасянето на обвинителния акт в Русенския окръжен съд ще стане актуален въпросът за провеждането на процеса по съкратена процедура, която задължава съда да намали наказанието на осъдения с 1/3. Анонсираните законодателни намерения от нея да не могат да се възползват извършителите на тежки умишлени престъпления, защото така се спасяват от доживотен затвор, дори и междувременно да станат факт, няма да засегнат заподозрения за убийството на Виктория Маринова. Освен това, за да се възползва от този законов бонус, Северен трябва да се признае за виновен и за двете престъпления, за които все още е само задочно обвинен.