Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: За това правителство думите нямат значение

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

„Това правителство, особено с личността на министър-председателя, се опитва да внуши от доста време насам, че думите нямат особено значение, че каквото и да се говори, може да се предложи друга интерпретация. Затова приказките могат да продължават, независимо колко са надхвърлили нормалните човешки граници на допустимо поведение.“ Тази позиция изрази в предаването „12+3“ политологът Борис Попиванов, който коментира квалификациите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. 

„За съжаление сме свикнали твърде много и сме приели твърде много, че всичко и допустимо в сферата на говоренето“, допълни политологът. По думите му е добре, че все още има групи в обществото, които имат чувствителност и „все още са готови да поставят въпроса, че дадени политици нямат място в управлението и изобщо политическия живот , ако се държат по този начин, независимо какво са имали предвид“.  

Относно устойчивите електорални баланси независимо от случаи като този на изказването на вицепремиера Симеонов за майките на деца с увреждания, Попиванов подчерта, че "балансите в обществените нагласи рядко се променят, освен когато има усещане за съвсем реална предизборна ситуация, която да накара различни хора да се замислят за политически алтернативи и други варианти на електорално поведение". 

Независимо обаче от нагласите, които са били измервани по-рано, в досега провежданите избори за Европейски парламент у нас са се очертавали съществени промени в политическата картина и нагласите на хората, и са водили до загуба на легитимност от едни или други мнозинства, дори до падане на правителства, припомни Борис Попиванов, според когото променените нагласи тогава са се проявявали "в урните".   


Цялото интервю е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Харизанов

Казусът с вицепремиера Симеонов и майките на деца с увреждания няма да разклати правителството

Този тип протести – като на майките на деца с увреждания срещу вицепремиера Валери Симеонов – допринасят за това популярността на управляващата партия да страда, но едва ли биха могли да бъдат основание за разклащане на цялото управление, тъй като..

публикувано на 22.10.18 в 13:00

Майките на деца с увреждания протестират с искане за оставката на Валери Симеонов

Майките на децата с увреждания от инициативата "Системата ни убива" и граждани протестират пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. На площада пред сградата на правителството са се събрали..

обновено на 22.10.18 в 12:54

Каракачанов е изпратил покани за свикване на Коалиционния съвет във вторник

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет още до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с "недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната..

обновено на 22.10.18 в 19:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето...

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски..

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се..

публикувано на 23.04.24 в 08:06
Даниел Вълчев

"Юридически барометър" - 22 брой представят днес

От Центъра за правни инициативи съобщиха, че днес ще бъде представен 22-и брой на „Юридически барометър" . Това е  е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от..

публикувано на 23.04.24 в 08:02

Имаме перфектната буря – растящо недоверие и в политиците, и в изборите

В най-добрия сценарий не би трябвало да се съмняваме в честността на изборите. От години обаче има нарастващо недоверие в политиците, както и нарастващо недоверие в технологията на провеждане на избори – тази година тези процеси ще имат своята..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Единственият в България паметник на Екзарх Йосиф I е в Ловеч. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо

Дни на четенето в Ловеч

По повод международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април Народното читалище „Изкуство 2022 г.“в Ловеч организира инициативата Дни на четенето. Инициативата на най-новото ловешко читалище е под наслова „Днешният..

публикувано на 23.04.24 в 07:57