Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любомир Авджийски: Тоталитарният законопроект за вероизповеданията трябва да бъде оттеглен изцяло

Адвокат Любомир Авджийски
Снимка: БНР, архив

Тоталитарният законопроект за вероизповеданията трябва да бъде оттеглен изцяло, заяви днес пред БНР адвокат Любомир Авджийски в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“:

"Идеологията му е сбъркана, тя е човеконенавистна, ненавистна на всичко чуждо, а се представят цели и мотиви - борба с тероризма. Нищо такова не се вижда в законопроекта, никаква борба с тероризма няма там. С тероризма като насилие може да се бори Наказателно-процесуалният кодекс, Наказателният кодекс, институции като ДАНС, полицията, прокуратурата, съдилищата, но не и Дирекция по вероизповеданията, която да се превръща в полицейски орган."

„Ако това, което те казват, че ще оттеглят се случи, за мен то не е достатъчно“, каза адвокат Авджийски, коментирайки разбирателството между ГЕРБ и ДПС за оттегляне на някои текстове. Според него ако от законопроекта отпаднат радикалните и тоталитарни текстове, от него нищо няма да остане. Като пример той даде ограничението малолетни и непълнолетни да не могат да участват в богослужения, освен с изричното писмено съгласие на родителите.

„Това, че някой е обещал да оттегли като предложения, защото се е сетил, че може би не са достатъчно адекватни, може да се коментира, но не е официалната тема, а приетият на първо четене законопроект“, каза  Авджийски.

Според него хората, които са писали законопроектите в първоначалния вариант – на БСП, на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“, не са чели Конституцията, нито Библията или Корана.

„Самият факт, че се приема ограничение да не може да се проповядва другаде, освен в сгради, предназначени за религиозна дейност и са регистрирани в Дирекцията по вероизповеданията… означава, че основната проповед в Библията – тази на планината, която е крайъгълен камък на цялото християнство, нямаше как да се случи“.  

Той каза, че ако се следва тази законодателна логика, до III век нямаше как да се случи цялата религиозна дейност на християните, а и на мюсюлманите по-късно.

„Как нямаше един народен представител да им каже, че това са обидни за всеки свободен гражданин предложения“.

„Ако вярата и религията не са важни, то поне да са важни Конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека, които ясно казват, че свободата на убежденията, свободата на словото, свободата на събранията не могат да бъдат ограничавани. И на първо място трябва да бъдат прилагани в правото на религиозна свобода“, каза адвокат Авджийски.

„Ограничения има и за даренията, не може да има дарения за религиозни вероизповедания, с които да се плащат заплати на свещенослужителите. Което означава, че католическата църква, еврейската общност и други църкви трябва веднага да затворят врати, тъй като по-голямата част от техните служители не са български граждани. Друго ограничение е свещенослужители могат да бъдат само български граждани. Т.е., да изгоним няколко от световните религии от България“.

Според него хората, предложили това, не си дават сметка, че щом ние третираме така тези религии, и ако предложенията бъдат приложени в чужбина спрямо нас, то българските православни църкви там трябва да затворят.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София - 6 май 2021 г.

Ден на храбростта и Българската армия

Днес честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. С водосвет и демонстрация на въздушна техника преминаха тържествата за 6 май в София тази година. Стотици хора наблюдаваха тържествената церемония, която се проведе пред паметника на Незнайния войн. Мелнишкият епископ Герасим с молитвеното участие на Негово светейшество..

обновено на 06.05.21 в 13:49

Българският военен контингент ще се изтегли от Афганистан до септември

На днешния ден на храбростта и празник на Българската армия стана ясно, че българският военен контингент ще се изтегли от Афганистан до септември. Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов каза, че решението е съобразено със съюзниците от САЩ и НАТО: "С решението и на новия американски президент  да изтегли американският..

публикувано на 06.05.21 в 13:42

"Орденът за храброст сред отличията на Царство България" - книга на Юли Грънчаров

В деня на Българската армия и на храбростта книгата на Юли Грънчаров "Орденът за храброст сред отличията на Царство България" вече може да бъде намерена на книжния пазар.  В продължение на осем години авторът събира информация и опит от авторитетни изследователи и страстни колекционери, уточняват издателите. В подготовката на труда си..

публикувано на 06.05.21 в 13:38
Красимир Ципов

ГЕРБ оттегля номинацията на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Партия ГЕРБ ще оттегли номинацията на Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия. Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, след като свика тази сутрин Изпълнителната комисия в централата  на партията. Борисов нарече капан липсата на други кандидати за председател от страна на новите политически..

обновено на 06.05.21 в 13:35
Иван Милов

Иван Милов: Армията винаги е била чуждото дете в семейството

" Изтичането на кадри от въоръжените сили намаля, защото е достигнат минимумът, за да може една армия да съществува ". Това заяви пред БНР  Иван Милов, председател на Българската офицерска легия "Раковски".  По думите му помощта на политиците е конюнктурна и разписана добре на хартия и българската армия трябва да се опитва сама да оцелее : "..

публикувано на 06.05.21 в 12:58
Майор Наталия Иванова

Батальонът за ядрена, химическа и биологична защита в Мусачево е боеготов

В началото на април взвод от 38-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита получи оценка „боеготов“ в Усилените сили за отговор на НАТО. За приноса в колективната сигурност на НАТО и за чисто българските предизвикателства разказаха пред БНР на празника на Българската армия представители на батальона за ядрена, химическа и..

публикувано на 06.05.21 в 12:36
Красимир Каракачанов

ВМРО с води разговори за съвместно явяване на изборите с „няколко политически формации“

ВМРО води разговори с „няколко политически формации“ от патриотичния сектор за съвместно явяване на предсрочните избори, обяви лидерът на партията Красимир Каракачанов. По думите му официалните разговори ще започнат от понеделник на ниво ръководства. Без да конкретизира с кого ще се водят разговорите Каракачанов добави: "Валери..

публикувано на 06.05.21 в 12:22