Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят до Ледения континент през погледа на участничка в седем български експедиции

Гергана Лаптева събира история, география и култура в книгата си "Посока юг"

4
Снимка: Личен архив

„Навлизайки в антарктически води, гледката коренно се променя – първите айсберги, първите пингвини, даже ако има човек късмет и китове да види наблизо. Просто е един друг свят. Като вдишваш, вдишваш леденостуден въздух, но вълнението измества усещането за студа." Това разказа в предаването "Нощен хоризонт" Гергана Лаптева, която вече седем пъти е била на Антарктида.  

След като през миналата година събра всички карти на Антарктида от Средновековието до днес, съставителят на алманаха „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“ Гергана Лаптева сега описва всички места, през които българските полярници преминават, за да стигнат до Ледения континент. Новата й книга „Посока юг“ е повече от пътепис - тя съчетава история, география, фотография, личен поглед към непознатата земя, до която повечето от нас не могат да се докоснат. Книгата събира снимки, карти, портрети на мореплаватели, които още преди векове са правили опити да достигнат ледената земя. 

Гергана Лаптева е палеонтолог, завършила е и художествено училище със специалност живопис. Работи в Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания.

„Посока Юг“ проследява пътя на българските експедиции, преминаващи през Южна Америка и отправните точки за Антарктида. „От топлия Буенос Айрес, през ветровита Патагония до студена Антарктида – всичко е в посока юг спрямо нас, спрямо България“, обяснява Лаптева. Тя попада на Антарктида за първи път пред десет години за кратко, което обаче пробужда желанието й да повтори и потрети пътуването. Докато не станали седем. 

Едно от най-опасните места по пътя към Антарктида е проливът на Дрейк. „Накъдето и да погледнеш е само вода, няма абсолютно нищо. Няма и помен от земя. Далече и от Южна Америка и от Антарктида“ - така Гергана Лаптева описва преминаването през най-бурните води в пролива. 

"Всеки един кораб, всеки един капитан издава такъв сертификат - то вече е като традиция, в който е описано, че си минал едни от най-опасните води в света, тъй като там се срещат топли и студени океански течения, идващи едните от Антарктида, другите от Южна Америка, от Атлантическия океан, и при това смесване на топли и студени води винаги там, дори и да кажат, че е спокойно времето, винаги има вълни, бурно е", допълва тя. "И просто накъдето и да погледнеш, е само вода. Няма абсолютно нищо. Няма помен от земя, защото ти си буквално на средата на този пролив, далеч и от Южна Америка, и от Антарктида и това, което за мен беше странно е, че едни ята птици непрекъснато летяха след кораба. Те просто си летят, кацат си. Това бяха единствените същества, освен екипажа и моите спътници на кораба, които в продължение на три дни вижда човек".

Първата карта, на която Антарктида фигурира като континент е на османския мореплавател Пири Рейс от 1513 година. Днес учените спорят дали на картата е наистина Антарктида, но за времето си тя е считана за много точен документ. Първата европейска експедиция, достигнала Ледения континент, е руска - през 1820 година. "Но много преди това, без да има официални данни, там са били ловци на китове, на тюлени, които от Огнена земя незнайно как точно са минавали този пролив на Дрейк с техните лодки и плавателни съдове, но факт е, че има следи от такова присъствие".

Туристическият наплив към Антарктида расте, отчитат полярниците. И от Чили, и от Аржентина тръгват страшно много такива екскурзии, обясни Лаптева. Някои продължават със седмици и достигат доста по на юг от българската база. Според Гергана обаче, едно е да отидеш там като турист и да се снимаш с пингвините и различната природа, а друго - да се включиш в експедиция, в която имаш и конкретни задачи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20