Цветан Гайдарски -Гайд за връзката между космическия и историческия Христос

traki


Цветан Гайдарски - Гайд е  изследовател на Тракийската култура - традиции, ритуали, писменост  и музика. Основател на "Академия Орфика" и Арт формация "Орфика"

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

На 21 декември във "Военниа клуб" се състоя спектакълът  "Тракийска мистерийна драма".  Това е и поводът в "Сценична треска " да гостува Цветан Гайдарски.

Тракийска Мистерийна Драма“ - интерактивен спектакъл - възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика”.

Зрителят и изпълнителите участват активно в това пиршество на духа - обяснява Цветан Гайдарски, а в интервюто става дума и за връзката между древните школи - на Траките,  Питагор, Орфей и Хермес с христианството, за  музиката на сферите - музика, която създава пространство, измерения, които са мост към различни реалности на несъзнавани светове, тя е целебна и естетическа, но не само като  красота, а красота, която възпитава, усъвършенства, трансформира, създава блаженство, която усъвършенства самите слушатели и изпълнители.

Участниците са  хора, които търсят друго качество на изкуството. Тракийската култура е мост към  вечните реалности...
Става дума  и за великия момент на зимното слънцестоене, което не е просто  езически празник, за невеществената светлина и връзката между космическия и историческия Христос. Христианството не е на 2000 години и ще бъде вечно...
Траките са слънцепоклонници, но не на вещественото слънце...
говорим за преходи и портали към други измерения, от които човечеството идва и иска да се върне...тайните на свещенния дух и  Христос - слънцето на душите

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на биографията

Биография на Леонардо да Винчи от норвежеца Атле Нес излиза на български

Новата биография „Леонардо да Винчи“ от норвежкия автор Атле Нес представя любопитни детайли около личността и творчеството на най-яркия художник на Ренесанса. Книгата излиза в България в годината, в която светът отбелязва 500 години от смъртта му и ще бъде представена на предстоящия идната седмица Международен панаир на книгата в НДК. „Авторът..

публикувано на 05.12.19 в 13:32

Георги Блажев: Обичам да поставям исторически личности в абсурдни ситуации

Той е Георги Блажев, добре познат в градските среди като един от любимите автори на “Пощенска кутия за приказки”. Самият Блажев признава в свое интервю, че ще е вечен роб на тази литературна плантация. Ние го определяме като Рицаря на Кутията. Отива му. Ако сте го срещали или сте слушали негови разкази, със сигурност ще се съгласите. Интересен..

публикувано на 05.12.19 в 13:24
Бончо Бочев сред хористите

Спомен за диригента Бончо Бочев

На 1 декември се навършиха 120 години от рождението на забележителния познавач на детските хорове - диригента Бончо Бочев. Спомнете си само неговия хор „Бодра смяна“ - едно от най-големите явления в нашия културен живот в продължение на десетилетия.  За Бончо Бочев може да се говори с любов и уважение много дълго.  За всички хористи той беше като..

публикувано на 04.12.19 в 19:40
Виктория Муллова

Виктория Муллова: Продължавам да се притеснявам, когато свиря големите цигулкови концерти

На 2 декември на българска сцена за първи път посрещнахме руската цигуларка със световна слава Виктория Муллова - беше тук по покана на Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров и нейното изпълнение на Първия цигулков концерт от Дмитрий Шостакович се яви като продължение на поредицата звездни гостувания както в предишния юбилеен сезон,..

публикувано на 04.12.19 в 19:25

Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев напусна организационния комитет на "Мартенски музикални дни"

Точни седмица след като кметът на Русе Пенчо Милков покани гражданството на обществено обсъждане на проблема с фестивала "Мартенски музикални дни", общинските съветници от ГЕРБ свикаха нарочна пресконференция, за да дадат разяснения по тяхната гледна точка.  Почти час на 3 декември в офиса на политическа партия ГЕРБ се говори за фестивала..

публикувано на 04.12.19 в 18:59
Писателят и преводач Емил Минчев

„Стръв“ - третата част от приключенията на свръхестествения детектив Бънк Ромеро

Книгата „Стръв“, третата част от приключенията на свръхестествения детектив Бънк Ромеро, ще има премиера утре, 5 декември, от 18.30 часа в книжарница „Сиела“ (на Графа в София). „Стръв“ е част от поредица, писана под знака на криминалната фантастика. Емил Минчев, дългогодишен преводач и автор на истории от различен жанр, разказа в..

публикувано на 04.12.19 в 17:54
Златната зала на Музикферайн

Българите във Виена очакват с трепет гостуването на Софийската филхармония в Музикферайн

На 5 декември Софийската филхармония ще изнесе концерт в Златната зала на Музикферайн във Виена. Диригентът и директор на националния ни оркестър Найден Тодоров e избрал емблематичната Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров за начало на поредицата славянски творби, следват "Жар птица" от Игор Стравински и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин..

публикувано на 04.12.19 в 17:20