Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джим Робинсън: Ф-16 е най-модерният изтребител в конкурса на България

Джим Робинсън, водещата Диана Янкулова (вдясно) и преводачката Марина Арнаудова в студио на „Хоризонт“.

Ф-16 е най-модерният в конкурса на България за нов изтребител и има доказани бойни способности от над 40 години, заяви днес пред БНР Джим Робинсън от „Локхийд Мартин“ – американската компания, производител на самолетите.

„За нас е много важна офертата в България и сме положително настроени към сключването на договор и офертата“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ в деня, когато българското правителство реши да поиска от парламента мандат за водене на преговори за придобиване на американски изтребители.

България е предвидила 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя, като първите два трябва да бъдат доставени до 2 години след сключването на договора.

„Подробности за програмата и цената ще се уточнят в преговорите между българското правителство и това на САЩ. „Локхийд Мартин“ е готова да работи с правителството на САЩ, за да отговорим на изискванията на българските ВВС“, каза Робинсън. Той мениджър в US компанията за международното бизнес развитие на Ф-16 блок 70, какъвто се предлага на България

Робинсън отхвърли твърдения на критици, че Ф-16 блок 70 е толкова модерен, защото съществува само като проект на хартия.

„Те не са прави. Обновената версия на Ф-16, наричана Ви (F-16V), в момента лети в Азия, а много от нашите клиенти, които използват Ф-16, използват и Ви. Той има радар, компютри за мисии и модерна пилотска кабина, като Ф-16 блок 70 за България. От производствената линия за Ф-16 са излезли хиляди изтребители, а сега тя е преместена в много модерна база в Южна Каролина и ние ще започнем производството на тези самолети през 2019 г.“, каза той.

Робинсън отказа да коментира възможности за намаляване на цената, но посочи, че „тази оферта е цялостен пакет“. 

„Това включва не само самите изтребители, а и военно оборудване, оръжия „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, системи за насочване, помощно оборудване, обучение на пилоти, на хора от поддръжката. Когато пристигна Ф-16 в България, българските ВВС ще бъдат готови да управляват Ф-16 веднага“, обясни мениджърът.

Според него правителствата трябва да обсъдят варианти за изключване на нещо от пакета, ако той излиза извън цената.

„Ф-16 са най-добрата възможност от гледна точка на комбинацията бойни възможности и цена и са с най-ниска цена за България за целия жизнен цикъл на тези изтребители. Той е 50% по-дълъг от жизнения цикъл на някои наши конкуренти. Те ще се поддържат тук в България с ниски разходи“, посочи Робинсън.

Той допусна, че в бъдеще, ако се наложи, може да бъде модернизиран и удължен ресурсът на Ф-16 от 12 000 летателни часа с нови технологии, които са използвани в най-новия самолет на „Локхийд Мартин“ Ф-35 и стелт-изтребителя Ф-22

На въпрос за офсетната програма Робинсън каза, че „Локхийд Мартин“ е поела ангажимент да участва в производство в България с българския военно-промишлен комплекс. „Имаме доказана история по света с такива ангажименти. Веднага ще започнем да търсим възможности за участие, ако договорът бъде одобрен“.

Той посочи, че това би довело до откриване на нови работни места в България, но бе предпазлив за детайлите, тъй като възможностите се проучват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16

След като  обсъди доклада на Министерството на отбраната, който препоръчва преговори за  американските самолети,  правителството реши днес да предложи на Народното събрание да одобри воденето на преговори със САЩ за покупка на изтребители Ф-16...

обновено на 09.01.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев...

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да..

публикувано на 28.03.24 в 10:30

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова,..

публикувано на 28.03.24 в 09:35