Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Промени в Закона за животновъдството прецизират развъдната дейност

Стартът на зимната сесия на Народното събрание по-рано днес.
Снимка: Ани Петрова

Разрешение за развъдна дейност ще се издава на признати развъдни организации с одобрени програми, а в разработването на програмите ще могат да участват както зооинженери, така и научни специалисти. Това реши единодушно днес на първо четене Народното събрание, одобрявайки промени в Закона за животновъдството.

Промените, внесени от Министерския съвет, имат за цел да прецизират условията за извършване на развъдна дейност у нас.

Предвижда се Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да отразява породата и развъдния статус на животните под селекционен контрол в интегрирана информационна система на Българската агенция по безопасност на храните, а в Земеделското министерство ще се води и публичен списък на издадените разрешения за развъдна дейност. С промените се въвежда и възможност за частично отнемане на разрешението при констатирани нарушения.

От БСП оспориха предвиденото изготвяне на методика за определяне на размера на изчезващите породи и се ангажираха да внесат промени между двете четения.

Зам.-председателят на Земеделската парламентарна комисия Светла Бъчварова от БСП се обоснова:

„За всички останали направления изчезващи породи, конвенционалните породи, ние имаме точно определени количествени показатели и затова ми се струва, че размиването на това понятие ще доведе до сериозни проблеми по прилагането и финансирането с европейски средства“, каза тя.

Според приетите днес на първо четене промени Националният съвет към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще се казва Национален съвет по генетични ресурси.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33