Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Панайотов: Ако хората знаят повече за лавините, по-голям е шансът им за оцеляване

След като доцент Петър Янков - преподавател в НСА и председател на сдружение „Българско ски училище“ заяви пред БНР, че липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за зачестилите трагични инциденти с лавини у нас и разкритикува и липсата на „лавинен бюлетин“ у нас, Момчил Панайотов - председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил и лектор по „Лавинна безопасност“  коментира за предаването „Хоризонт до обед“, че „би могло да се мисли по отношение на регламентиране на официални маршрути за каране извън писти“.  В България обаче това е по-трудно осъществимо, отколкото в Европа, където вече се прилага:

„Повечето места, в които се карат извънпистово ски в България, се намират в национални паркове и природни паркове, което значи, че дейностите, които се извършват извън курортите, трябва да са съгласувани с плановете за управление на тези паркове. Нещата стават малко по-сложни и не зависи само от доброто желание, а от различни ограничения“.

Той изтъкна, че е имало такива предложения в новите планове за управление на парковете „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, но тези планове не са били приети:

„По света горе-долу са 2 вида практики. Едната е ходене в планината като ски туризъм, където всичко зависи от избора на терен условия, от хората, които ходят или от техния водач. Другият вариант е в близост до курортите да има т. нар. „фрии райд“ маршрути, за които отговаря специален патрул на курорта. Това в България не виждам как ще се случи в момента, предвид че курортите ни като цяло заемат позиция, че не отговарят по никакъв начин за терените извън пистите“.

Хората, които искат да практикуват извънпистово каране в България, разчитат на "много ограничена" информация, отчете той и също изтъкна ползите от лавинния бюлетин, какъвто в България няма:

„Остава човек наистина да има достатъчно добра подготовка, за може да разчете условията на база на прогнозата на времето и това, което вижда в планината и да направи своята лична преценка. В България културата за наемане на водачи, за да се правят подобни карания не е добре развита и в близките години не очаквам да се развие много по-активно“.

Ролята на Планинската спасителна служба е да спасява от инциденти. В миналото тя е имала и контролни функции, но това е отпаднало, подчерта Панайотов. Сега службата дава препоръки с цел превенция на инциденти. Да се забранява да се кара извън ски-пистите е правило, което не работи, убеден е той:

„Държавите, които се опитвали да забраняват извънпистовото каране и изобщо да забраняват дейности в планините, са стигнали до неособено добри резултати. Като цяло се върви към регулация“.

Панайотов не очаква скоро у нас да бъде въведен работещ режим: 

„Перманентни ограничения просто ще са само едно измиване на ръцете, поредното бих казал“.

В България нямаме голям брой инциденти с лавини. Статистически инцидентите са по-малко отколкото в алпийските страни, подчерта той и изтъкна, че най-важният фактор за намаляването им е образованието:

„Колкото повече знаят хората, колкото повече разбират опасността и факторите, които влияят на тази опасност, толкова по-голям шанс имат те да вземат верни решения в една критична ситуация“.

Ситуацията в момента е бих казал по-скоро добра, но тенденцията за развитие към края на седмицата не е добра, така че хората наистина трябва да внимават, предупреди Панайотов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51