Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учителка в основно училище обяснява на децата, че “човек не е кацал на Луната“

Проф. Олег Йорданов и Светослав Александров: Неприемливо е да се преподава, човек не е бил на Луната

Георги Апостолов: Дори да е с цел провокация, 4-ти клас не е мястото за това

Кацане на Луната
Снимка: Би Би Си

Правдолюб Иванов сподели в “Туитър“:  "Потресен съм, класната на дъщеря ми в 38-о основно училище, в час по Човек и природа, им казала, че човек не е кацал на Луната, защото около нея има енергийно поле, което не позволява, че кацането е снимано в “Холивуд“ и че само руснаците са ходили в космоса. Пуснала им филм, доказващ “всичко това“.

“Преподаването на теорията, че човек не е бил на Луната, е абсолютно неприемливо. Това не е въпрос, който е просто мнение. В смисъл американците твърдят, че са кацнали на Луната, и ние избираме да вярвате или не. Говорим за много сериозен научен факт, който е потвърден не само от американците, но всъщност големите обсерватории в световен мащаб са проследявали сигнала от кацащите кораби “Аполо“ на Луната“, каза пред БНР Светослав Александров, администратор на сайта Космос.бг и автор на книгата “Аз, виртуалният астронавт“.

В това отношение няма съмнение, защото това е абсолютно достоверен исторически факт.

"А що се касае за преподаването на конспиративни клипчета от You Tube, държа да спомена, че ролята на учителя е все пак да преподава наука. Има сериозни научни сайтове, но You Tube не е от тях", уточни още Александров. 

Как от далечна Америка изглежда тази случка - учителка да посява в училище съмнение, че човек е стъпил на Луната през 1969 г.? Дали като иновативен учителски метод, който може да провокира критичното мислене на децата да се съмняват във всичко чрез осмислянето на алтернативно поднесени факти - на този въпрос отговаря проф. Олег Йорданов, дългогодишен главен редактор на списание "Светът на физиката", който в момента живее и работи в Клемсън, Южна Каролина, САЩ.

Снимка

"Даже руснаците никога не са оспорвали факта, че американците кацат на Луната през 1969 година“ отбеляза Олег Йорданов. През 2013 година той преподава физика в Американския университет в Благоевград и по време на среща със студенти с руски космонавти заедно с българския Георги Иванов, командирът на отряда космонавти отговаря, че са следили развитието и на този полет тогава. 

"Много по-трудно е да се подкупят хиляди учени в НАСА, или в тогавашния Съветски съюз, за да лъжат", смята Йорданов.

"Фактите не са въпрос на избор" според проф. Йорданов, въпреки опита, включително предавания на обществената телевизия да представи по този начин нещата. "Тази тенденция към мистика тръгна от Людмила Живкова", посочи Олег Йорданов. Според него ключово е да се изучават научни дисциплини, независимо от профилирането на образованието, а училището трябва, както и държавата, според светската ни конституция да са напълно разделени от религиите. Децата трябва да разбират какво означава научна хипотеза, как се проверяват факти, как фактите се различават от мненията и е недопустимо пропагандирането на конспиративни обяснение в училище, подчерта той.

“Съответната учителка и директорката на училището бяха нападнати от медиите. И те изложиха една,  общо взето, стройно звучаща история, че учителката се е опитала да провокира децата, да ги научи на критично мислене и т.н.“, заяви Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет за предаването “Хоризонт за вас"Дали е така, не може да кажем", допълни той.

Според него съмнение предизвиква фактът, че според учителката достоверни източници са Уикипедия и You Tube, което по думите му издава ниска медийна грамотност.

Дори да допуснем, че тя го е направила с цел провокация, все пак преподавателят е педагог. Той трябва да преценява нивото на развитие на децата. Четвърти клас не е мястото и децата не са на възраст, в която можеш да провокираш такава дискусия, смята Апостолов.

Всички мнения могат можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43

Доц. Сарийски: Само правителството ще усети ефекта от мерките

" Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата мерки . Това не са мерки, а антимерки. Наливането на пари на калпак постига един ефект - увеличаване на инфлацията. Навсякъде се водят пазарлъци и временно ще се тушира напрежението". Това каза пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на..

публикувано на 21.05.22 в 13:12

Библиотекарите излязоха на протест

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

публикувано на 20.05.22 в 15:59
Антон Иванов

Антон Иванов: От 6 месеца играем игра на компенсации, не може всички да бъдат компенсирани

" От 6 месеца играем игра на компенсации . Всеки претендира за компенсации за себе си, независимо от това, че очевидно не може всички да бъдат компенсирани ." Това каза пред БНР енергийният експерт от Българския енергиен и минен форум Антон Иванов. Бизнесът беше облагодетелстван от замразяването на цените за битовите потребители, посочи той...

публикувано на 20.05.22 в 09:20
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее

Какво казват гражданите на Смолян за настоящото управление и какви оценки дават за антикризисните мерки: Мая Манолова: 2 млрд. лева за мерките ще се усетят като 0 лева от домакинствата "Антикризисната мярка е пълен гаф, пълен фалш . Заблуда на противника, пълна заблуда на населението." "Ще повярвам, като ми влезе в джоба увеличението."..

публикувано на 20.05.22 в 08:08