Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Иван Кокалов: Общинските болници не трябва да са търговски дружества

2
Д-р Иван Кокалов
Снимка: БГНЕС

Проблемът е в целия сектор общинско здравеопазване, а не в конкретна болница, заяви днес пред БНР Донка Михайлова - зам.-председател на Националното сдружение на общините.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя посочи, че става дума за 2 милиона български граждани, които получават достъп до здравеопазване и лечение в такива медицински учреждения.

„Почти всички общински съвети отделят средства за болниците, но стигаме до един парадокс, но тъй като общинските болници са търговски дружества, а ние нямаме законово основание да отделяме средства за издръжката им, защото става дума за държавна помощ, а това е забранено от закона. Ангажиментът ни е да поддържаме сградния фонд, нещо което правим“, каза Донка Михайлова, която е кмет на Троян.

Д-р Иван Кокалов - член на надзорния съвет на НЗОК заяви в предаването, че от над 20 години настояват за промяна в начина на регистрация на болниците и да стане така, че ограниченият ресурс на касата, който идва от вноската за здравно осигуряване, да се използва за лечение, а не за формиране на печалба.

„Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят“, каза той и добави, че трябва да се намери начин за тази помощ.

Кокалов смята, че „сме в плен на догми и административни пречки“, а те трябва да бъдат преодолявани.

„Някой трябва да седне и да осигури конституционното право на тези българи на здравна помощ, а не да се оправдава с правила, че това не можело, онова не можело“, каза той, като отбеляза, че законите се правят в Народното събрание.

Според него тези заведения са в омагьосан кръг – малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки поради липса на специалисти, ниски заплати, персоналът напуска, средната възраст на сестрите сигурно е над 60 години.

Донка Михайлова посочи, че при общинските болници непрекъснато се появяват прецеденти, които са сериозен проблем в дейността.

„От 1 февруари отново се връща проблем, който миналата година договорихме с ръководството на НЗОК… Въведено бе изискване, че хоспитализираните лица за всяко отделение, за всеки един ден, не може да надвишават броя легла, които се финансират от Здравната каса“, каза тя.

И обясни, че ако отделението е пълно, а трябва да бъде настанен нов пациент – примерно с грип, законът задължава приемането на спешни случаи, но престоят му няма да бъде финансиран от НЗОК, защото ще е в друго отделение.

Д-р Кокалов веднага ѝ отвърна, че посоченият казус не е верен, тъй като при грипни или други епидемия се правят изключения и това се плаща.

„Взетото решение е поради факта, че се отчитат болни, които са лекувани едва ли не в коридора на болницата“, каза той и обясни, че то е прието „за да не се краде от средствата, образно казано“.

„Всяка болница е длъжна да обяви леглата, които ползва. Тя може да има и повече легла и да каже, че няколко легла от друго отделение ще бъдат ползвани за спешни случаи. Тогава те са… резерв“.

Чуйте интервютата от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия