Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокати искат да получават копия от протоколите на съдебните заседания по имейл

Снимка: БГНЕС

Адвокати от цялата страна, обединени чрез Общността на българските адвокати във Фейсбук, са отправили настоятелни искания до министъра на правосъдието Цецка Цачева и до Висшия съдебен съвет за въвеждане на единни правила за електронен достъп до делата, които да са валидни за всички съдилища и адвокати.

Пред БНР адвокат Емил Георгиев обясни, че общността обединява над 2000 български адвокати и реално, макар и неформално, това е втората най-голяма адвокатска колегия в страната. В исканията освен за електронен достъп до делата се изисква и копие от протоколите от съдебни заседания да бъде изпращано на адвокатите по имейл.

„При днешната мобилност, когато столични адвокати се явяват по дела извън столицата и, съответно, колеги, които са от страната, се явяват по много дела в столицата, това е най-нормалното нещо на света. В адвокатурата огромна част работи най-малкото с имейл. На този фон има съдилища, на първо място са столичните, които продължават да отказват да изпращат протоколи от заседание по имейл. Представете си за един колега, който не е от София – той трябва да ангажира свой столичен колега, който да ходи да му прави справка по делото, по някой път се изисква пълномощно, в други случаи се изисква молба, а делото е свободно за достъп едва след няколко дни и така нататък, и така нататък“.

Проблемът се корени в това, че различните съдилища работят по собствени правила и няма единен стандарт, който да се прилага еднакво навсякъде, допълни Георгиев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и уточни, че ВСС трябва да вземе отношение по въпросите.

„Очакваме ВСС най-сетне да постави този въпрос сериозно и да даде някакъв хоризонт. Очакваме от министър Цецка Цачева да се възползва от правото си да формира дневния ред на заседанията на ВСС, особено когато заседава в пленум, и също така да направи необходимото, ако никой друг не пожелае да вкара тази въпросна точка в дневния ред, тя да го направи. Очакваме също така органите на адвокатурата най-после да бъдат по-отворени и по-прозрачни към своите членове и да се отчитат“.

Няма проблем правилата да бъдат разписани, категоричен е адвокатът, който посочи, че в Австрия подобна система работи от 1997 година: 

„България реално е една от много малкото държави, където няма електронен обмен на информация между съдилищата и другите представители на юридически професии и най-вече на адвокатурата“. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим

Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При  сблъсъци в района на джамията Ал-Акса израелската полиция използва гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметямащи гранати срещу палестинците. Събщава се за много ранени и от двете страни.  Напрежението ескалира заради планирано еврейско националистическо шествие в града в навечерието на мюсюлманския..

обновено на 11.05.21 в 00:01

В Бяла черква отбелязаха 145 години от Априлското въстание

В град Бяла черква тази вечер тържествено бяха отбелязани 145 години от Априлското въстание. В честванията се включи президентът Румен Радев. Вярата и знанието, духовността и просвещението дават кураж на българите да поемат по пътя на борбата за правото си  да живеят в своя свободна държава, каза в приветствието си на тържествения митинг-заря в..

публикувано на 10.05.21 в 23:10

Прокарват горски пътища в землищата на три населени места от община Тунджа

В землищата на три населени места от община Тунджа ще бъдат прокарани горски пътища, за да се подпомогне навлизането на противопожарна техника при възникване на пожари. Проектът е на стойност 1 200 000  лева и се финансира от фонд "Земеделие".   Обхванати ще бъдат близо 20 км горски пътища в землищата на селата  Голям манастир, Меден кладенец..

публикувано на 10.05.21 в 22:44

Радев: Европейският стълб на сигурност да е съобразен с развитието на НАТО

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев днес във видеоконферентна връзка..

публикувано на 10.05.21 в 22:35
Директорът на ОДМВР - Силистра старши комисар Юлиян Караславов /л/, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев и зам-окръжният прокурор и говорител на Прокуратурата - Ивелин Чафаланов /д/.

Искат постоянен арест за 19-годишен от силистренско село за убийство на 51-годишна

Постоянна мярка задържане под стража иска Окръжната прокуратура в Силистра за 19 годишен мъж от силистренското село Скала за грабеж и убийство на 51-годишна жена от същото село. Исканата мярка за постоянно задържане е заради опасност обвиняемия да се укрие, да извърши друго престъпление или да напусне пределите на страната...

публикувано на 10.05.21 в 22:12

1124 собственици на малки частни гори са поискали да ги продадат на държавата

1124  собственици на малки частни гори  са поискали да ги продадат на държавата - съобщават от Министерството на земеделието. Държавните  горски предприятия  разполагат с 2 млн. лв  бюджет за изкупуването на имотите . Предстои двумесечен срок за преглед на документите и офертите, след което сделките ще бъдат финализирани.  Частните гори у нас..

публикувано на 10.05.21 в 22:07

Община Бобов дол предоставя на държавата 11 язовира и водоеми по Разметаница

Община Бобов дол предоставя 11 язовира и водоеми по Разметаница безвъзмездно на дър Язовирите, които трябва да станат държавни, са в селата Шатрово, Мламолово, Големо село, Голем върбовник. Най-голям е този при Големо село, на площ от около 80 декара, с 46 декара водна площ е язовирът при Шатрово, 24 декара - този при Голем върбовник. Общината..

публикувано на 10.05.21 в 21:59