Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тодор Чобанов: Общината не може да вземе отношение за къщата на Гешов

Рушащата се къщата на Иван Гешов в центъра на София
Снимка: БГНЕС

Столичната община не може да вземе отношение по казуса с къщата на Иван Гешов, заяви заместник-кметът Тодор Чобанов. Той припомни, че след решение на бившия главен архитект на София Стоян Янев е променен Подробният устройствен план и на мястото на къщата може да се изгради нова.

"Това не е необичайно решение, но тук тъжното е, че е имало възможност да се развие сценарий с цялостно запазване на сградата. Ние въпреки това сме глобили три пъти, през различни години, собствениците, просто  защото те не изпълняват и това, което имат като съгласувани проекти от НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство – бел.ред.). Правим всичко възможно да принудим в един смисъл, да насърчим – в друг, собственикът да изпълни своите задължения като собственик на знакова старина".

Според устройствения план къщата трябва да се вгради в нов хотел, но до момента няма внесено инвестиционно предложение .

След промените през 1990 г. сградата на Гешов става общинска собственост и попада в активите на дружество "Софийски имоти". По-късно е включена в  смесено дружество, но в момента се руши .


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.