Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилиян Гебрев пред БНР: Предупреждаваха ме - не се занимавай с "Дунарит", то е наше

| обновено на 19.02.19 в 17:20

Беше извършен опит за масово убийство и разследването не стигна до никъде, подчерта в специално интервю за БНР оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев. Повод за изказването му е опитът да бъде отровен през 2015-а, но от кого, как и с какво все още не е ясно, макар че Гебрев намира сходство по симптомите със случая "Скрипал".

„2015 година думата „Новичок" не съществуваше - тя се появи едва през 2018 година и поради тази причина 2015-а не е имало как, най-малкото аз, да казвам, че това е „Новичок"; нямало е как лабораторията, която е извършила специфичните изследвания, да е казала, че това е "Новичок" и е нямало как тази лаборатория да каже, че това е бойно отровно вещество", обясни той в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт". 

„Защото едва сега - през 2019-а, предстои включването на т.нар. гама "Новичок" от Организацията за защита от химическите оръжия в списъка на бойните отровни вещества“, обясни Гебрев, който прави връзка между своето отравяне и това на руския двоен агент именно заради излезлите вече в Англия "публични съобщения за това как се чувствали самите хора, какво е било тяхното състояние, какви симптоми са получили“, добави Гебрев.

„Симптомите са еднакви, което означава, че опитът за покушение е извършен по един и същи начин или най-малкото използвайки едно и също вещество“, убеден е бизнесменът. Той уточни и че по случая "Скрипал" Англия е потърсила от Международната организация за защита от химическите оръжия „съдействие и помощ“, за разлика от България, както и че преди месец е написал писмо до „Министерство на външните работи да сезират тази организация, да искат съдействие от нея, но до ден днешен абсолютно нищо не е направено“.

Според Гебрев разследващите органи подхождат несериозно към сигналите, които той е подал в СДВР. Той недоумява защо със случая на опита за отравяне на него, на сина му и бизнес партньор - управител на фирма „Емко“, не се занимава ДАНС.

„Нали все пак аз съм управител, а и това са хора, които работят във фирма, която е в т.нар. "стратегически списък" и става въпрос за национална сигурност. Значи все пак като има национална сигурност, има и Държавна агенция за национална сигурност, която през цялото време е стояла настрани, а сега се опитва да докаже, че и тя е знаела, и тя е участвала. Едно е да знае, друго е да участва и трето да разкрие“, подчерта бизнесменът и уточни за "Хоризонт", че и на другите натровени са били направени изследвания, както и че „резултатите винаги са се намирали в болницата, в която бях, а това, че никой не се поинтересува“ – „само говори за нивото на разследването, както и че всичко беше оставено да го разследват от СДВР“, добави той.

„Този случай приключи официално през 2016-а със заключение, че не може да бъде установено нищо, а през 2017-а аз съм искал пред СДВР дознателят да продължи въпросното разследване, но по всяка вероятност не е получил разрешение от наблюдаващия прокурор и то не е продължило“, уточни Емилиян Гебрев за своя казус и поясни, че през 2018 година е писал пак до главния прокурор.

„Това беше един опит за масово убийство и това, че някои хора не са обърнали внимание на него, не означава, че не трябва да се продължи и да се разясни“, подчерта бизнесменът и поясни, че през 2015-а, когато е бил отровен, сам е стигнал до Военна болница с помощта на своя шофьор, след като е вечерял с приятели.

„Крайно време е да се спре да се спекулира с тези хора, които са мои приятели от 20 години - били са приятели и в момента са ми приятели, с които аз работя“, добави той.

Като „несериозно“ определи оръжейният бизнесмен спекулациите около храната, която е била консумирана на въпросната маса и то щом става дума „за едно масово убийство на трима души на три различни места по различно време“.

„По това изказване можете да прецените за извършеното разследване и за нивото на информацията, която е набрана, а пък да не говорим, че аз самият никога през живота си не съм ял рукола и от 2014 година до 1 януари 2017-а година по чисто здравословни причини ми е било забранено да пия кафе и аз не съм пил кафе“, обясни Гебрев по повод коментарите, че е възможно в кафето от кафемашината му да е имало отровно вещество.

„Това е смешно нещо - от тази кафемашина са пили много хора, което означава, че всички те трябва да са натръшкани в болницата, в която бях и аз“.

Оръжейният бизнесмен изтъкна и че никой не го е търсил във връзка с европейско разследване, за което има информации, че се води по неговия случай, в това число и никой от британските служби, пристигнали в България. 

В интервюто си за програма „Хоризонт“, той обясни и че заплахите за живота му продължават.

"Правени са ми след това предупреждения - "не се занимавай с придобиването на "Дунарит", "никога няма да бъде твое - то си е на определени хора", "то си е наше". Кое е това наше - до ден днешен не мога да разбера", разказа Емилиян Гебрев, който не знае кой стои зад заплахите.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински свет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев. Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за храненето..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността С. Македония да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май .  Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея  са гласували 40,20, а за Пендаровски 20..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София. Екип от инспектори направиха случайна проверка на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35