Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Над 52% от българите не са посещавали личния си лекар през 2017-а

Снимка: архив

Над 52 процента от българите не са ходили на посещение при личния си лекар в рамките на една година - това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Гърция - с 61 на сто от населението, а България е на второ място.

Средният показател за всички граждани на Европейския съюз е 24 на сто, тоест един от всеки петима европейци не е посетил джипито си в последните 12 месеца. Около 20 % от българите са направили визита при личния си лекар между 1 или 2 пъти в годината, докато само 5 процента от сънародниците ни са посетили своето джипи повече от 10 пъти годишно.

Още по-тревожна е ситуацията с посещението на сънародниците ни при зъболекар: над 80% от българите въобще не са били при стоматолог през 12-те месеца на 2017 г., докато 18 процента са направили това 1 - 2 пъти и едва 2 процента - повече от 5 пъти за една година.

Според данни на НСИ у нас през 2017 г. е имало повече от 4 500 общопрактикуващи лекари и над 8 000 стоматолози.

По брой на общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души население страната ни заема едно от последните места в ЕС - 64 джипита на 100 000 българи.

Положението със стоматолозите е малко по-добро - падат се по 112 зъболекари на 100 000 българи, с което страната ни е една от трите страни в ЕС с над 100 стоматолози на 100 000 души население. Останалите две са Гърция - 123 зъболекари на 100 хиляди и Кипър - 104 на 100 хиляди.

Дания е страната, в която жителите са посещавали най-редовно личния си лекар и то над 10 пъти в годината - близо 30 процента от датчаните са били на визита при семейния си лекар почти всеки месец през 2017 г.

Други страни с редовно посещение на личен лекар са Австрия - 13 процента, Люксембург, Хърватия и Унгария - по 10 процента и др.

На обратния полюс на скалата е ситуацията в Гърция, където над 60 процента от жителите на южната ни съседка въобще не са посетили своя семеен лекар в рамките на 12-те месеца на 2017 г. На втора позиция по този показател е България с 52 процента, а други страни с ниска регистрация на визити при личния лекар са още Румъния - 43 процента, Полша - 36 процента, Кипър - 32 процента и трите балтийски републики - с по около 30 процента.

Най-висок дял лични лекари на 100 хиляди души население е регистриран в Португалия - 253, следвани от Ирландия - 179, Австрия - 159, Холандия - 157 и Германия - 152 лични лекари на 100 хиляди жители в тези страни.

Делът на лицата, които не са отишли на зъболекар за 12-те месеца на 2017 г, е най-висок в Румъния - 82 процента, следвана от България - 80 процента.

Средно 45 на сто от хората в ЕС не са се консултирали със зъболекар през последните 12 месеца преди проучването, а 42 на сто са отишли веднъж или два пъти до зъболекар.

Според анализа - в ЕС има около 1,8 млн. общопрактикуващи лекари и близо 360 хиляди практикуващи стоматолози.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54