Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо психичноболни нощуват в ареста

Снимка: архив

Психично болен мъж от квартал „Банишора“ преспа в ареста, след като часове наред органите на реда не успяха да го заведат в болнично заведение. За БНР Катя Сунгарска, пиар на „Спешната помощ“ в София, сподели че има над 200 подобни случаи само от началото на годината.

Причината е липсата на свободни легла в психиатричните заведения и в психиатричните отделения.

„Защо има толкова сериозен наплив и толкова са пълни тези болници, няма как кажа. Но нашата статистика казва следното - от първи януари 2019 година, до 25 февруари 2019 година - 56 дни, ние сме имали 280 отказа от психиатрични легла от всичките лечебни заведения и отделенията в болниците, които имат такива отделения. В това време ние сме обслужили 192-ма психично болни пациенти, които са се нуждаели от медицинска намеса“, каза Сунгарска.

На всяко 12-часово дежурство има поне по няколко такива пациенти. Проблем е, че психиатричното лечение е много специфично и, когато спешните медици не могат да оставят такъв пациент “това е блокиране на една, на втора линейка по три, по четири, по пет часа“ и то при тежкия дефицит на кадри в звеното, допълни тя.

„Наистина е драма, защото в този момент някой, който е в истински реално животозастрашаващо състояние, не може да получи нужната помощ“.

От Министерството на здравеопазването изпратиха до предаването „Нещо повече“ писмен отговор, в който обясняват, че всички лечебни заведения са длъжни да имат 10% от общия брой на леглата си за прием на спешни пациенти, в това число и психиатрични.

„Не зная защо толкова бързо и толкова много се запълват тези легла. Може би си помислим и да си отговорим на въпросите, свързани с психичното ни здраве, с емоционалния ни статус, с начина, по който живеем, със стреса, с който се сблъскваме“, каза Катя Сунгарска.

Д-р Емил Грашнов - директор на Центъра за психично здраве на София-област и председател на Дружеството на психиатрите в България е категоричен, че не става въпрос за отказ на болниците да се занимават с психично болните пациенти:

„Това им е работата! Общо взето колегите, които работят в психиатричните лечебни заведения на територията на град София са отговорни и,  при наличието на свободни легла, пациентите биват приемани“.

Лечението на психично болните често изисква прием за продължителен период от време, допълни Грашнов. През годините обаче леглата за такива пациенти неколкократно са били редуцирани.

„Имаше един период, в който бяха намалени доста психиатричните легла както за територията на цялата страна, така и на територията на София. Когато аз започнах работа в Курило, там бяха 350-400 легла, а в момента те са намалени до 150-200“.

„В Центъра за психично здраве на Сточна гара използваемостта на леглата е 85%. Това, на обикновени език, означава, че на моменти имаме 5-6-7 свободни легла, а на моменти вкарваме кушетки в коридора, за да приемаме пациенти, които не можем да върнем. В момента са счупени кушетките и няма вече как да приемаме такива, когато са запълнени леглата“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05