Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов, БСП: ГЕРБ отхвърлят ветото на президента на инат

Промените в правилника на НС не са свързани с бойкота на БСП, каза Димитър Лазаров от ГЕРБ

| обновено на 28.02.19 в 09:02
2
Филип Попов
Снимка: БГНЕС

Няма смисъл от присъствието на БСП в зала, след като от ГЕРБ официално оповестиха, че те ще преодолеят ветото на президента Румен Радев и на практика ще внесат свой законопроект, променящ Изборния кодекс в една много малка част. Това обясни в интервю за предаването ни "Преди всички" депутатът от БСП Филип Попов, който е и член на Правната комисия в парламента.

„Те трябва да съберат 121 гласа, за да преодолеят ветото, а те вече заявиха такава позиция. Ние водихме 26 часа дебати по същите тези промени в Изборния кодекс - и в Правна комисия, и преди това в работна група, в пленарна зала по нощите, но въпросът е какъв е резултатът от тези дебати - очевидно нулев. Очевидно е, че те не са възприели нашите доводи, след като ясно заявиха тези намерения - преодоляване на ветото, вкарване на техен законопроект“, добави Попов.

Той уточни, че досега само едно вето на президента и то частично е било прието, което „води до извода, че те отхвърлят ветото на президента на инат, а то е една възможност към тях да се коригират за тази грешка, която допуснаха, а те продължават да я мултиплицират“.

„Цялата седмична програма на НС се свежда до тези санкции, които са измислили от ГЕРБ и част от „Обединени патриоти“, добави той в коментар на промените в правилника на Народното събрание, свързани с финансови санкции за отсъстващите без причина депутати, които ще се обсъдят днес.

„Интересно е защо когато ГЕРБ 2013-а не влизаха в пленарна зала - тогава не измислиха тези промени. Ние не работим като ГЕРБ санкциониращо - те считат тази политика на надпяване, на натиск, на репресия за правилна. Очевидно обаче, че няма да успеят с тази политика по отношение на опозицията - няма да ни уплашат, няма да ни върнат в зала. Не е това начинът - нека да приемат в правилника каквото са решили, но за съжаление обаче, това показва двойствения им характер, липсата на каквато и да е политика и реална представа за политиката на България, защото те ще отхвърлят многократно нашето предложение за замразяване на депутатските заплати“, добави Попов.

Според него от ГЕРБ се опитват „да изместят фокуса, да изместят центъра на дебата“ към паричните възнаградения на народните представители.

„Няма да се учудя в нито един момент да намалят партийната субсидия, да искат въобще БСП да не съществува - очевидно е, че те са изнервени и притеснени от това отсъствие на БСП от пленарна зала“, подчерта Филип Попов.

„Парите, които остават, се връщат в националния бюджет“, добави в коментар в ефира на „Хоризонт“ депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който също е член на Правната комисия в парламента, по повод парите, „икономисани“ от депутатските заплати на отсъстващите.

„Промените в правилника на НС са внесени от няколко месеца и не са свързани с бойкота на БСП“, каза още Лазаров.

По повод обвиненията, че е предопределено отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев той посочи:

„При наложено отлагателно вето, защото то не е вето, което изцяло прекъсва един закон и по-нататъшното му движение - при повторното приемане на закона са необходими 121 гласа, а това няма как да бъде предопределено. Има различни становища и мнения, но трябва да се каже, че ветото обхваща целия законопроект, а не отделни текстове“.

Депутатът от ГЕРБ коментира и условията за връщане на БСП в парламента, като определи като „лъжа“ думите им, че е „отпадала възможността за обжалване на актовете на ЦИК“. А по повод „отпадане на вдигането на прага на преференциите“, Димитър Лазаров подчерта, че „има внесен законопроект от страна на ГЕРБ за връщане на прага на преференции“.

Подробности и още коментари по други теми от депутатите от БСП и ГЕРБ - можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнасяне на Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40