Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Не трябва да балансираме между Русия и НАТО

Проф. Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

“Първо – нека да кажа много ясно, че ние не трябва да балансираме между Русия и НАТО“, заяви пред БНР бившият министър на отбраната Тодор Тагарев по повод предстоящите визити не Столтенберг и Медведев у нас.

“Ние сме съюзник в НАТО, ние разчитаме на НАТО, за да гарантираме своята сигурност. Имаме някакъв интерес все още от руски енергийни източници, но ...ние търсим до момента алтернативи на тези доставки на енергийни източници от Русия, нещо което и аз си мисля, че, макар че това няма да излезе публично, ще има по някакъв начин напомняне от генералния секретар, че сигурността е комплексен въпрос. И за да гарантираме например енергийната си сигурност, ние трябва да търсим алтернативни източници на доставка, а не да задълбочаваме зависимостта си от Русия“, допълни още той в интервю за предаването “Преди всички“.

Той коментира и посланията на президента Радев от Кошице за промяна на декларацията, призоваваща за засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в страните от източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море:

“Трябва да припомним, че НАТО е военно-политически съюз с отговорности да защитава сигурността и да гарантира отбраната на всички страни-членки, но към днешния ден тази защита става не само с военни средства, тъй като влиянието, което някои външни на Съюза страни се опитват да оказват, идва от много посоки. И чрез енергетика, чрез пропаганда, чрез политическо влияние, медийно влияние, дезинформационни кампании и т.н. И когато НАТО търси решение на тези проблеми, трябва да го търси комплексно“.

“Това, което стана ясно от изявлението на президента Радев, е, че той не споделя тази част, че ние трябва заедно да търсим решение на проблемите например на енергийната сигурност. И някак си идеята, че трябва да не отдаваме на чужди интереси, отиде натам, че трябва да изпълняваме руските проекти, което стои много странно на фона на цялата идея НАТО да гарантира сигурността си и страните от източния фланг във формата Б-9“.

“Определено имаме основание да се притесняваме за ситуацията в Черно море", коментира още той.

“Преди всичко притесненията са за Украйна, която е наш важен партньор, макар да не е съюзник. Русия наруши споразумение и международни споразумения – и двустранни – с Украйна за ползването на Керченския пролив и Азовско море. Станахме свидетели на пленяване на 24 украйнски моряци, които още се съдят по руски, не по международни правила, не по правила за военни на Женевските конвенции, а по руски правила като криминален случай, това международната общност не може да го приеме. Сега отговорът не е лесен и не е военен на този тип действия, но НАТО като присъствие в Черно море и особено ние, Румъния и Турция имаме интерес да противодействаме на това нарастване на напрежението“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32