Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът „за“ или „против“ ваксините в САЩ се разгоря с нова сила

| обновено на 11.03.19 в 18:01
Доун Джоли, която е против задължителното ваксиниране, чете книжка на дъщеря си на изслушването в сенатска комисия за ползите от ваксините.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законодателите в САЩ обмислят варианти за включване по-категорично в дебата „за“ или „против“ ваксините. Това се случва на фона на бум на морбили в някои щати и включването на избягването на ваксини като една от десетте глобални заплахи за 2019 според Световната здравна организация.

Темата за ваксините разгорещява страстите в онлайн форумите от бряг до бряг. Над двеста регистрирани случая на морбили и разпространението на болестта в 11 щата кара хората да се замислят за причините. Междувременно коментатори посочват, че случващото се е удар срещу противниците на ваксините.

Как се стигна дотук?

Даян Грифин - професор по микробиология и имунология към училището по обществено здраве „Джонс Хопкинс Блумбърг“, казва, че една от вероятните причини е човешката памет и ефективността на ваксината.

„Броят на заразените с морбили бе намален. В миналото всяко дете се заразяваше с морбили и така всеки бе наясно колко важно бе да ваксинираш и колко сериозно бе това заболяване. Сега много малко деца се заразяват с морбили и има липса на разбиране относно сериозността на  това заболяване“.

Друга причина е популярността на конспиративни теории в социалните мрежи. Общности, обявяващи се против ваксините залагат на лични и драматични истории, срещи които сухите факти сякаш нямат шанс. Част от тези общности са родители, които смятат, че ваксините са опасни за децата им.

Да тръгнеш срещу майка си

18-годишният Итън Линденбъргър грабна вниманието на обществото с решението си да постави под въпрос убежденията на майка си, която бе избрала да не го ваксинира. Той сам потърси информация по темата в интернет и реши да действа. Миналата седмица Линденбъргър говори за преживяното по време на изслушване в Сената.

„Обръщах се към майка си неведнъж в опитите си да обясня, че ваксините са безопасни и че семейството ми трябва да се ваксинира. Обърнах се към нея със статии от Центъра за контрол на болестите, в които изрично се посочва, че идеите за това, че ваксините причиняват аутизъм и други опасности са неверни. Тя отговори с „Те искат да вярваш, че е така“. Скептицизъм и безпокойство заеха челно място.….Информацията трябва да е на преден план, при  избягването на предотвратимите болести“.

Итън е готов да развенчае различни митове като този, че ваксините причиняват аутизъм и той не е сам.

18-годишният Итън Линденбъргър, който тръгна срещу майка си, която не искаше да го ваксинира.

„На първо място ние не сме напълно наясно с аутизма - едно ужасно заболяване за децата. Така хората започват да търсят обяснения“, обяснява проф. „Грифин“. „Аутизмът често се диагностицира обикновено между първата и втората година от раждането, когато децата започват да говорят и т.н. Около тази възраст се поставя и ваксината за морбили. Родителите могат да направят такава връзка, макар въз основа на много изследвания тя не съществува. И ако след ваксиниране на детето при него са се появили проблеми, родителите могат да обвинят себе си за решението си да го ваксинират“.

Дебат за законодателни мерки

Така в САЩ на преден план излиза темата за осигуряването на адекватна информация.

В същото време законодатели обмислят мерки за въвеждане на задължителна имунизация. Законите в някои щати позволяват на родителите да използват философски, религиозни и лични аргументи да избягват ваксинация на децата си. Има идеи подобни изключения да бъдат разрешавани само по здравословни причини, но това се посреща негативно от групи от обществото, според които налагането на задължителна имунизация нарушава личните свободи.

Тяхното мнение обобщава сенаторът-републиканец Ранд Пол, който в изслушването пред Сената каза, че ваксините също крият рискове и допълни: 

Сенаторът-републиканец Ранд Пол

„Докато обмисляме дали да задължим родителите да изберат тази или онази ваксина е важно да не забравяме, че карането да вършиш нещо на сила не е съвместимо с американската история, нито със свободата, която нашите предци са търсили като са дошли в Америка.  Не съм тук да ви кажа да не ваксинирайте децата си…Аз самият съм ваксиниран, децата ми са ваксинирани. За себе си и децата си вярвам в ползите от ваксините, но все още не мога да се откажа от свободата в името на фалшиво усещане за сигурност“.

Единомислие за достъпа до достоверна информация

Дебатът продължава и участващите в него наблягат над неговата многопластовост. По една от темите, обаче сякаш има единомислие - нуждата от достъпа до достатъчна достоверна информация, за да може пациентът да направи правилният избор.

Според проф. Грифин повечето родители всъщност наистина искат да сторят най-доброто за детето си.

„В тази връзка за педиатрите една от важните роли е да говорят първо за безопасността и на второ място за значимостта от предпазване от тези болести. Педиатрите трябва да говорят по тези въпроси с родителите с категоричен тон“, подчерта тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51