Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво е акриламид, в кои храни го има и какви опасности крие

Доц. Лалка Рангелова: Акриламид съдържа и неправилно сготвената храна

Еврорегламент задава референтни нива за наличието на съединението в хранителни продукти

Препържените до кафяво картофи съдържат акриламид. Специалистите съветват преди пържене картофите да се накисват предварително във вода.
Снимка: БГНЕС

Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид - вещество, за което се предполага, че е силен канцероген.

Какво е акриламид и какви опасности крие, когато е над допустимите норми в храната?

„Акриламидът е органично съединение или химически замърсител, който се формира в богатите на скорбяла храни като картофи и зърнени култури при пърженето им или при печеното им при температура над 120 градуса в условията на ниска влажност“, обясни пред БНР доцент Лалка Рангелова от Националния център по обществено здраве и анализи. „Той естествено се образува в тези хранителни продукти, като това се дължи на реакция на естествено съдържащите се в тях захари, най-вече фруктоза с аминокиселината аспарагин, която те също съдържат“, добави тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Според доц. Рангелова акриламид се образува и при неправилна технологична обработка в много храни, които ежедневно присъстват на нашата трапеза.

„Потребителите са изложени на това съединение, както от индустриално произведени храни пакетирани продукти, каквито са бисквитите, чипса, сладкиши, крекери и така нататък. Но също така са изложени на акриламид, ако неправилно се приготвят и храните в къщи например, ако пържат картофите при много висока температура продължително време, така че златистия цвят вече да се замени с кафяв цвят или ако препичат хляба си до много тъмно кафяво или черно също там се образува акриламид", допълни експертът.

Опити с животни установяват, че акриламидът е канцерогенен за тях и за човека.

„Акриламидът като вещество или съединение се изследва през последните 10 години в много проучвания  и е установено на базата на опити с животни, че то е канцерогенно за тях и това го прави съответно вероятен канцероген за човека. И тъй като се съдържа естествено в много храни не само за възрастни, а и храни, които се консумират от кърмачета и малки деца, през 2017 г. в Европейския съюз се въведе регламент 2158, който установява мерки за смекчаване на последиците и дава референтните нива за намаляване на наличието на акриламид в хранителни продукти“, разясни доц. Рангелова.

„Например референтното ниво за наличие на акриламид в пържените картофи е 500 микрограма на килограм пържени картофи, в бисквитите и във вафлите е 350 микрограма на килограм продукт“.

Когато готвим в домашни условия не трябва да използваме мазнината повече от един път, препоръча доцент Лалка Рангелова.

„Можем нарязвайки картофите, преди да ги сложим да ги пържим, да ги изкиснем за половин час. По този начин естествено намаляваме захарите в тях. Когато препичаме филийките с хляб, да внимаваме повърхността на хляба да не стане тъмнокафява до черна, защото това е знак, че количеството на акриламид е по-голямо. Също така, ако приготвяме в домашни условия хляб, трябва да го печем при по-ниска температура по-продължително време - т.е. да избягваме коричката да стане прекалено кафява“.

Анкета сред жители на София показва, че повечето от отговорилите хора не консумират вафли.

„Аз лично не ям толкова много вафли и бисквити. Повече ям готвени неща, просто защото тези храни не ме захранват и повече ги избягвам даже“...

„Аз такива неща не консумирам - само зеленчуци и плодове, защото са вредни и имат палмово масло, но си хапвам по празниците“...

„И аз не консумирам, защото е вредно има много захар вътре и консерванти. Много деца получават диабет от ранна възраст“.

Според експертите е много важен балансът, когато приемаме различни хранителни продукти.

„Вафлите, чипсовете и другите сладкарски изделия имат своето място в нашето хранене, но с тях не бива да се прекалява в никакъв случай. Тъй като обичайно те са с по-високо съдържание на захар, мазнини или на сол, с тези храни трябва особено да се внимава, тъй като те повишават риска от някои заболявания в по-късна възраст“, предупреди доцент Лалка Рангелова.

Тя съветва захарните изделия да не присъстват повече от два пъти в седмицата в храненето на децата.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сериозен интерес към машинния вот у нас

ЦИК трябва до утре да обяви имената на всичките 240 новоизбрани народни представители. Днес изтича срокът, в който избраните в два района трябва да заявят коя листа желаят да представляват. Ако не направят това, Комисията обявява депутата за избран в първия район, в който се е регистрирал за участие в изборите.  Всеки четвърти гласувал на..

публикувано на 10.04.21 в 13:43
Председателят на ЕС Шарл Мишел, президентът на Турция Реджеп Ердоган и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на разговорите в Анкара - 6 април 2021

"Дивангейт", разнопосочни послания за ваксините и други събития от седмицата

Отминава поредната седмица от „интересните времена“, надминали филми и романи. При пълната карантина във Франция полиция и разследващи журналисти насочиха сили към онези, които си позволяват „пир по време на чума“. „Салонът ми е празен, а преди нямах свободни часове. Този вирус ни разори. Ако все пак успеят до лятото да ваксинират..

публикувано на 10.04.21 в 10:01
Ангел Джамбазки

ВМРО иска касиране на вота в Турция

ВМРО иска касиране на вота в Турция заради множество сигнали за нарушения, които наблюдателите на партията са установили. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че във всичките 35 секции в южната ни съседка наблюдателите са ставали свидетели на нарушения.  Това оспорване на изборния резултат няма да промени този на..

обновено на 09.04.21 в 14:37
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 13:00
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 08:33

Браншът с призив за спасяване на летния туристически сезон

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до министерството на туризма и премиера Борисов. В него са поставени 6 приоритета. Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците..

публикувано на 08.04.21 в 11:12
Д-р Катя Михайлова

Доц. Катя Михайлова: Музиката спечели вота, защото хората гласуват емоционално

„Повече от половината българи не отидоха до урните“, посочи пред БНР доц. Катя Михайлова, преподавател в УНСС „Икономическа социология“, представител на ГИСДИ. „Вече има една много специфична група от хора, които не подкрепят никого и тези , които  практически отиват до урните и казват много ясно: „Не подкрепям никого“ , това е и моята..

публикувано на 08.04.21 в 08:52