Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичният куклен театър с премиера, но салонът - в окаяно състояние

Снимка: Столичен куклен театър


Тази вечер Хитър Петър ще оживее на сцената на Столичния куклен театър. Премиерата на представлението е тази вечер. Пред БНР директорът на театъра Кирякос Аргиропулос посочи, че децата придобиват естетика, посещавайки театър.

„Присъствието на децата в театъра е много важно. Това са първите крачки в изкуството, срещата с изкуството“, каза той и е категоричен, че децата ще растат такива, каквито ги научим.

Въпреки добрите новини около новия спектакъл в Кукления театър, проблемите остават:

„Столовете, разпадащата се ламперия, изкъртеният паркет, висящи прожектори – гледката не е хубава. Вчера пак ремонтирахме столове, защото те непрекъснато пропадат. Кърпим ги с каквото можем“.

Аргиропулос посочи, че програмният период за ремонта на сградата на ул. „Гурко“ по Програма „Регионално развитие“ е до 2020 г.:

„Ако догодина не се случи ремонтът, просто не знам кога това би могло да стане“.

По думите на директора на театъра в проект за ремонта на салона на бул. „Янко Сакъзов“ има много пропуски: „Там всичко е сбъркано. Не е направено изчисление на акустиката. След това се борихме с това, че бяха казали, че една тоалетна за мъже и жени стига – това е пълен абсурд“.

Проблеми има и със сградата на кукления театър в Ямбол. След месец в града ще започне 21-вия куклено-театрален фестивал „Михаил Лакатник“. По традиция фестивалът се превръща в празник за града. 

Проблем със собствеността на сградата на Държавния куклен театър хвърля сянка не само върху фестивала, но и върху цялото бъдеще на театъра в Ямбол. Спорът е между държавата в лицето на Министерството на културата и община Ямбол за това кой е отговорен за състоянието на сградата на театъра. Театралната зала в момента е в критично състояние.

„Таванът падна, срутен е. Отпред фасадата, огромно парче е олющено“, каза директорът Елена Дойчева. Тя призна, че това представлява опасност за зрителите. Според нея Министерството на културата ще отпусне пари за основен ремонт, но:

„Трябваше да се разреши проблемът с деактуването и с акта. Кметът ако каже „да“, веднага деактуваме сградата“.

Кметът на община Ямбол Георги Славов отговори: „Кукленият театър е държавен куклен театър. Това е опит на г-жа Дойчева да прехвърли неин личен проблем като управленец върху общината, с което аз категорично не съм съгласен. Както държавата е подкрепяла кукления театър в годините, така няма проблем да го подкрепи и сега. Въпрос на инициативност от страна на директора на кукления театър. Ако всяка година община Ямбол не дава около 50 хил. и повече пари за издръжка на кукления театър, куклен театър в Ямбол няма да има“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00