Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ изготвя анализ на отражението на новата пенсионна формула върху размерите на пенсиите

| обновено на 18.03.19 в 18:44
Снимка: архив

Националният осигурителен институт (НОИ) трябва да изготви в рамките на тази седмица подробен анализ за отражението на новата пенсионна формула върху размерите на пенсиите. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

Първоначалните данни на НОИ сочат, че 37% от пенсионерите биха били ощетени и това създаде напрежение в обществото. Министър Петков обясни:

"Това, което НОИ оповести, е, че на база на симулация на пенсионери, които са се пенсионирали през 2017 година, ако от формулата бъдат извадени трите години след 1997-1998-1999 г., съответно за 37% от тях пенсията би била в по-малък размер, а за останалите би била в по-висок размер. Това, което е възложено да се направи, е един по-пълен анализ с колко съответно, в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсията, и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде обсъден".

Предварителните анализи, направени от Държавното обществено осигуряване, сочат, че влязлата в сила от началото на годината нова пенсионна формула, има неутрален ефект върху бюджета на НОИ. От там признават, че за една трета от потенциалните пенсионери през тази година индивидуалният коефициент ще бъде по-нисък, а за останалите над 67 на сто - ще отбележи ръст. 

Според НОИ новата пенсионна формула с отпадането на годините от 1997 до 1999 година включително ще има по-скоро негативен ефект за една трета от потенциалните пенсионери през тази година. Това са лица, които в периода 1997-1998 година са се осигурявали за по-малък брой месеци, но на високи доходи. Средно техният индивидуален коефициент ще е с 8,3 процента по-нисък. За сметка на това обаче положителен ефект формулата дава при 56 процента от хората, които тази година ще придобият пенсионни права. За тях индивидуалният коефициент ще е по-висок средно с 4,3 на сто. За 12 процента от потенциалните пенсионери ефектът е неутрален - нито ръст, нито спад на индивидуалния коефициент. Прогнозите сочат, че се очаква в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Нейков: НОИ не е пирамида, категорично

НОИ не е пирамида, категорично! Това е осигурителна система, която функционира на базата на закона. Това каза за БНР Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика по повод информациите, че новата пенсионна формула ощетява 37% от..

публикувано на 18.03.19 в 16:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за..

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в..

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната..

публикувано на 16.04.24 в 07:26