Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаос с резултатите от парламентарните избори в Тайланд

Прают Чан-оча, премиер на Тайланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хаос възникна в Тайланд с резултатите от първите парламентарни избори в страната, след като армията пое контрола с преврат през 2014 г., предаде Би Би Си.

Избирателната комисия (ИК) първоначално обяви, че близката до военната хунта Народна държавна партия на властта води във вота. Това би позиционирало отлично за следващ премиер настоящият министър-председател и водач на хунтата генерал Прают Чан-оча.

Но по-късно се появиха множество оплаквания за нередности и неверни данни.

Късно в неделя, след края на изборния ден, ИК обяви, че при над 90% преброени бюлетини, партията на Прают Чан-оча е получила гласовете на 7,6 млн. души - с половин милион повече от „За тайландците“.

„За тайландците“ е близка до бившия премиер Таксин Шинаватра, чиито привърженици са печелили всички избори от 2001 г.

Но няколко местни медии, цитирайки данни от ИК, дадоха различни резултати за броя на депутатите на всяка партия.

На пресконференция в понеделник, на която се очакваше яснота за предварителните резултати, ИК отложи обявяването им и посочи, че пълните официални данни ще станат ясни на 9 май.

Над 50 млн. тайландци можеха да дадат гласа си на отлаганите продължително време избори – първи след преврата на Прают Чан-оча, който свали от власт преди 5 г. сестрата на Таксин Шинаватра Инглук.

Съобщената избирателна активност е необичайно ниска - 65%.  

В същото време Прают Чан-оча заяви, че ще формира кабинет след победа на изборите. Говорител на партията му заяви, че очаква тя да получи 251 депутати в 500-местната Камара на представителите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Принцеса Уболратана

Тайландската принцеса Уболратана няма да е кандидат за премиер

Тайландската принцеса Уболратана официално бе дисквалифицирана от надпреварата за премиер на кралството, обяви избирателната комисия на страната, цитирана от АФП. По-голямата страна на краля бе издигната за кандидат от партия, свързана с бившия..

публикувано на 11.02.19 в 11:52
Маха Ваджиралонгкорн

Кралят на Тайланд осъди влизането на сестра си в политиката

Тайландският крал Маха Ваджиралонгкорн заяви днес, че решението на по-голямата му сестра принцеса Уболратана да се кандидатира за премиер е „неуместно и противоконституционно“, предаде АФП. „Влизането на висш член на кралското семейство в..

публикувано на 08.02.19 в 18:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл",..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София,..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той..

публикувано на 24.04.24 в 08:32