Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Образователен и здравен център отварят врати в кв. "Столипиново" в Пловдив


Образователен и здравен център отварят врати в кв. „Столипиново“ в Пловдив. Близо 1000 деца ще имат извънкласни уроци, кръжоци по изкуства и спортни занимания в първия образователен център в квартала, което ще им даде по-големи шансове за по-добро бъдеще. Новият здравен център пък ще отговори на необходимостите в квартала. Двата центъра са изградени с швейцарска подкрепа.

Пред БНР ръководителят на програмата Ирина Файон посочи, че един от основните фокуси е да се подпомогне механизма на просветното министерство за задържането на децата в училища и детски градини.

„Използваме образователни медиатори, които работят интензивно с родители, за да ги мотивират децата им да посещават редовно училища и детски градини. Тези медиатори са мост с учебните заведения, те си взаимодействат, координират работата си с учители и директори. Има отпадащи от образователната система деца, но проблем освен това е и че тези, които посещават училище, не го посещават редовно. Трябва да има един постоянен контрол и работа със самите родители, за да разберат колко е важно децата им да са образовани“, обясни Ирина Файон в предаването „Хоризонт до обед“. Тя посочи, че работят с деца от 0 до 10 години.

Правят се още индивидуални и общи срещи, на които се оказва многостранна помощ на тези хора, отбеляза тя.

По думите й в центъра ще се провеждат занимания по български език, както и наваксващи занимания, а също и часове, свързани с изкуство и спорт. Предвиждат се още посещения на представления и културни събития, които се случват още преди изграждането на новия център.

В здравния център ще има гинеколог, педиатър и общопрактикуващ лекар, каза Ирина Файон.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.