Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда - 3 април

Жители на "Лозенец" протестират отново срещу строежа на небостъргача "Златен век"

Снимка: Златина Йовкова
Инициативният комитет „Лозенец“ настоява да спре строителството на спорната сграда „Златен век“ и да се разруши незаконно застроеното, след което да се преработи проектът съобразно Общия устройствен план. Несъгласните със станалия известен като „небостъргач“, строящ се от фирмата „Артекс“, искат и  оставките на изпълнителния директор на ДНСК Иван Несторов и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, заради липсата на контрол по казуса.

Недоволните от изграждането на сградата жители на район „Лозенец“ ще проведат пореден протест в сряда, на който се очаква да присъства и националният омбудсман Мая Манолова.

Казусът със сградата, намираща се точно срещу бившия японски хотел на ул.„Златен рог“, започва преди година и половина, когато издаденото разрешение за строеж изтича. Още преди това обаче, жители на район „Лозенец“ са притеснени от първоначално заложената височина - 120 м, заради което започват да определят сградата като „небостъргач“.

Така или иначе строителството започва с известно преработване на проекта на сградата и позоваване на промени в Закона за устройство на територията, които удобно, но напълно неправомерно удължават срока на разрешението за строеж, отбеляза общинския съветник Войслав Тодоров.

Никола Вапцаров от инициативния комитет „Лозенец“ поясни, че са съгласни сградата да не се разрушава, въпреки че има основания за това, а да се построи с височина от 26 м каквито са изискванията по ОУП на София.

Чуйте още по темата от Златина Йовкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.