Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системното преяждане води до заболяване

Жасмина Гевезиева и д-р Владислав Андонов
Снимка: Спас Крайнин

Жасмина Гевезиева в продължение на 12 години е имала системно компулсивно преяждане. Това състояние е по-разпространено от булимията. В предаването "Хоризонт до обед" Жасмина Гевезиева разказа за начина, по който се е справила с проблема:

"Да намериш хора, които да ти повярват да те подкрепят, тъй като самото състояние е свързано най-вече с подобни психологични състояния свързани като депресия и безпокойство. Аз съответно съм имала доста депресивни периоди и тогава наистина губиш вяра в себе си. Това да намериш някой, който да повярва, че можеш да се справиш, имаш необходимите сила и капацитет е от изключително ключово значение."

За да преодолее състоянието на системно компулсивно преяждане, Жасмина Гевезиева е започнала да спортува.

„Идеята за устойчиво преодоляване на състоянието е да изградим, както аз съм изградила, така и хората, на които смятам да помогна, да изградят здравословни навици, които да бъдат автоматични и да не ги мислят съответно“.

Подходът при лечението на системно компулсивно преяждане трябва да  е комплексен коментира д-р Явор Асьов в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Александровска“:

„Един мултиекипен, мултидисциплинарен екип от лекари, не е задължително само лекари или, както каза тя, и треньор за физическата активност, за психологическа подкрепа, диетолог влизат в състава, ако искаме да постигнем дълготрайни успехи по отношение на телесното тегло“.

В болшинството случаи проблемът е свързан с преяждане и нездравословно хранене, допълни д-р Явор Асьов:

„В този случай първата стъпка трябва да е с хранителен режим, най-често от диетолог. Вече при установени хормонални проблеми, съмнения, че не се касае просто за преяждане, а някаква хормонална причина довела до този проблем, тогава би следвало да се обърне пациента към ендокринолог“.

Затлъстяването се степенува с индекс на телесната маса:

„Цената, съпоставена с последиците от наднорменото тегло, ако то бъде оставено нелекувано било то с тези мерки, за които казах, било хранителния режим или физическата активност, е много по-голяма. Просто неизмеримо е, ако трябва да се поставят на кантар цената за здравни разходи, скъсена продължителност на живота, неработоспособност на пациента с наднормено тегло спрямо това, което той би дал сега да инвестира да намали телесното си тегло и да подобри здравния си статус“, заяви д-р Явор Асьов.

Д-р Владислав Андонов е помогнал на Жасмина Гевезиева да намали наднорменото тегло с тренировки. В предаването „Хоризонт до обед“ той каза, че повечето хора, които имат излишни килограми търсят спортни активности.

„Всеки, който се чувства зле в кожата си се обръща към треньори първоначално, което според мен не е най-правилния начин, както каза колегата Асьов е хубаво да се обърнеш към различни доктори, да провериш чисто хормоните как са, всичко ли е наред с тях и чак тогава вече да прибегнеш към спорт“.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05