Системното преяждане води до заболяване

Жасмина Гевезиева и д-р Владислав Андонов
Снимка: Спас Крайнин

Жасмина Гевезиева в продължение на 12 години е имала системно компулсивно преяждане. Това състояние е по-разпространено от булимията. В предаването "Хоризонт до обед" Жасмина Гевезиева разказа за начина, по който се е справила с проблема:

"Да намериш хора, които да ти повярват да те подкрепят, тъй като самото състояние е свързано най-вече с подобни психологични състояния свързани като депресия и безпокойство. Аз съответно съм имала доста депресивни периоди и тогава наистина губиш вяра в себе си. Това да намериш някой, който да повярва, че можеш да се справиш, имаш необходимите сила и капацитет е от изключително ключово значение."

За да преодолее състоянието на системно компулсивно преяждане, Жасмина Гевезиева е започнала да спортува.

„Идеята за устойчиво преодоляване на състоянието е да изградим, както аз съм изградила, така и хората, на които смятам да помогна, да изградят здравословни навици, които да бъдат автоматични и да не ги мислят съответно“.

Подходът при лечението на системно компулсивно преяждане трябва да  е комплексен коментира д-р Явор Асьов в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Александровска“:

„Един мултиекипен, мултидисциплинарен екип от лекари, не е задължително само лекари или, както каза тя, и треньор за физическата активност, за психологическа подкрепа, диетолог влизат в състава, ако искаме да постигнем дълготрайни успехи по отношение на телесното тегло“.

В болшинството случаи проблемът е свързан с преяждане и нездравословно хранене, допълни д-р Явор Асьов:

„В този случай първата стъпка трябва да е с хранителен режим, най-често от диетолог. Вече при установени хормонални проблеми, съмнения, че не се касае просто за преяждане, а някаква хормонална причина довела до този проблем, тогава би следвало да се обърне пациента към ендокринолог“.

Затлъстяването се степенува с индекс на телесната маса:

„Цената, съпоставена с последиците от наднорменото тегло, ако то бъде оставено нелекувано било то с тези мерки, за които казах, било хранителния режим или физическата активност, е много по-голяма. Просто неизмеримо е, ако трябва да се поставят на кантар цената за здравни разходи, скъсена продължителност на живота, неработоспособност на пациента с наднормено тегло спрямо това, което той би дал сега да инвестира да намали телесното си тегло и да подобри здравния си статус“, заяви д-р Явор Асьов.

Д-р Владислав Андонов е помогнал на Жасмина Гевезиева да намали наднорменото тегло с тренировки. В предаването „Хоризонт до обед“ той каза, че повечето хора, които имат излишни килограми търсят спортни активности.

„Всеки, който се чувства зле в кожата си се обръща към треньори първоначално, което според мен не е най-правилния начин, както каза колегата Асьов е хубаво да се обърнеш към различни доктори, да провериш чисто хормоните как са, всичко ли е наред с тях и чак тогава вече да прибегнеш към спорт“.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.