Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски-алпинистите Николай Грънчаров и Петър Гевренов - за годишнината от "Мальовишкия коридор" и за ски-рали Пирин

6
Николай Грънчаров и Петър Гевренов
Снимка: Таня Иванова

В събота в долината на хижа Вихрен ще се проведе ски-рали Пирин - Купа Пройката, най-старото подобно състезание в България. В него, по традиция, наред с младите ни надежди в този красив спорт, ще участват и редица ветерани, които десетки години застават на старта. Един от тях е Николай Грънчаров (Коко) - многократен републикански шампион по ски-алпинизъм. Тази седмица той и екстремният сноубордист Петър Гевренов (Пецата) се върнаха в спомените си отпреди 30 години и разказаха на среща с публиката в София за

Грънчаров и Гевренов на Мальовицаосъщественото от тях първо спускане със ски по тур "Мальовишки коридор" в Северозападната стена на връх Мальовица, както и за експедицията в Памир същата година (1988 г.), когато български алпинисти изкачват и спускат със ски високия 7134 метра връх Ленин.

Сега Петър Гевренов (59 год.) е ски учител, а Николай Грънчаров (на 62 год.) се завръща почти всяка година от Германия, за да участва в Пиринското ски-рали. Тази година в състезанието ще участват около 150 души, сред които и други легендарни имена от родния ски-алпинизъм - Кънчо Долапчиев, Младен Катранджиев, Радко Марков. Гости ще бъдат доайенът на родния алпинизъм проф. Георги Атанасов-Джиджи и Иван Кожухаров, раказва един от организаторите, доц. Александър Шопов, ръководител на катедрата по “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в НСА.

Александър Шопов на фона на Еверест

Първото подобно състезание се организира през април 1968 г. в Пирин, в рамките на зимната републиканска алпиниада с център хижа Вихрен. 

Импулсът, който води до организирането на първото състезание, е участието на българи в ски-рали Леко (в Италия), провеждано под патронажа на легендарния Рикардо Касин. Българският отбор е в състав Енчо Петков, Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев. Състезателите ни са посрещнати с нескрито снизхождение и по всеобщо мнение са фаворити за последното място. Конкуренцията, в лицето на останалите 23 отбора, е повече от жестока. Това са отборите на домакините, Австрия, Франция, Германия и Югославия. Както пише по-късно капитанът на отбора Енчо Петков: “Ние, обаче, бяхме българи - силни и волеви! Да губим - нямаше какво…”. 

Състезанието включва изкачвания и спускания, слалом, транспортиране на пострадал, както и бивак. Въпреки не дотам добрата екипировка и липсата на опит в подобен род състезания, родният отбор се превръща в голямата сензация, заемайки трето място, след отборите на Германия и Италия. 

След прибирането си в България Енчо Петков включва ски-ралито в програмата на Зимната републиканска алпиниада в Пирин.

През следващите години състезанията по ски-алпинизъм стават неразделна част от зимните алпийски сборове, а през 1972 г. се провежда и първият републикански шампионат. 

Николай Проев-Пройката

До 1994 г. ски-рали Пирин е неотменна част от програмата на шампионата. След 5-годишно прекъсване, през 2000 г. е възстановено по инициатива на един от най-добрите ни състезатели в тази дисциплина - Николай Проев-Пройката. През 2011 г. той загива на слизане от шестхилядния връх Чако в Хималаите. Оттогава организатор на състезанието е сдружението, носещо неговото име. Ски-рали Пирин се провежда всяка година, в първите почивни дни на април, а трофеят за победителя е Купа “Пройката”.




Ски-рали Пирин

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35