Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортен хаос в Лондон заради протест на природозащитници

| обновено на 17.04.19 в 17:22
Екоактивисти се покачиха на мотриса от метрото в Лондон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети ден Лондон е под обсадата на природозащитници, които призовават за спешни мерки в борбата с климатичните промени. Блокирането на ключови места в центъра на града доведе до пълен хаос в транспорта. Около 300 души са арестувани за нарушаване на обществения ред в иначе мирния протест.

Днешната основна цел на активистите на движението Extinction Rebellion бе блокиране на метрото. Денят започна с любопитен инцидент след като мъж и жена се покачиха на покрива на вагон на станция „Канари Уорф“ и след като разпънаха плакат „Климатът - спешен случай“ залепиха ръцете си към покрива. По-късно специален отдел на полицията отлепи ръцете им и ги свали от покрива на вагона.

Преди това по същия начин бе отстранен от вратата на вагона друг активист, който също залепил ръцете си. Иначе мирните протестите продължават на други места в централен Лондон. От понеделник насам демонстрантите блокират възлови места като „Марбъл Арч“, моста „Уотърлу“, площада пред парламента и „Оксфорд Съркъс“. Полицията обаче от вчера се опитва да разчисти „Оскфорд Съркъс“ и да ограничи протестите само в района на „Марбъл Арч“.

По-рано транспортната полиция разпореди на транспортните служби да изключат интернета в метрото, за да се затрудни комуникацията между протестиращите. В много части на града са разположени допълнителни полицейски сили. В изявление на полицията се казва, че няма да толерира дейности, които пречат на милиони пътници да използват градския транспорт. От движението Extinction Rebellion заявиха, че „хиляди други биха желали да бъдат арестувани в рамките на мирния протест“. Целта на движението е чрез нарушаването на транспорта да накара властите де се срещнат с негови представители. Те искат пълното спиране на емисиите на вредни газове до 2050 година.

Кметът на Лондон Садик Хан призова протестиращите да се замислят по-добре за действията си, защото използването на общественият транспорт на практика е сред мерките за борба с климатичните промени. Известната адвокатка Фархана Ямин, помогнала за изготвяне на Парижкото споразумение за климатичните промени, която бе арестувана вчера, заяви днес по Би Би Си, че се извинява на хората, които използват обществен транспорт, но в същото време на протестиращите се налага да вземат и по-деструктивни мерки, за да бъде обърнато внимание на заплахите пред човечеството.

До момента са арестувани около 300 души. Техният брой нарастна значително, след като полицията въведе териториални ограничения за протестите. 17 мъже и 12 жени са арестувани за сериозни нарушения на обществения ред и ще бъдат изправени пред съд в близките дни, съобщиха от полицията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45