Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кирил Карталов: Напълно сме готови за посещението на папа Франциск

Доц. Кирил Карталов
Снимка: Иван Русланов, БНР

„Напълно сме готови (за посещението на папа Франциск – бел. ред.) и мисля, че това е радост за всички предстои нещо наистина красиво и смислено“, каза пред БНР доц. д-р Кирил Карталов. Той е член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана и преподавател в Миланския католически университет.

„Спорен мен сме напълно готови. Мога да кажа, че когато 2002 г. Св. Йоан-Павел II е бил в България, аз бях един студент, който си взимаше изпитите в университета. И никога не съм си представял, че 17 години по-късно тези теми, които тогава са били актуални, за мен ще бъдат и малко моето професионално амплоа“, каза той в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“.

Шест години отминаха откакто Хорхе Марио Берголио беше избран за папа. Той идва у нас с посланието „Мир на земята“, което е свързано с друг папа, който е свързан с България, обясни доц. д-р Карталов.

„Мир на земята“ е заглавието на един от най-важните документи в историята на църквата на XX век. Става дума за енцикликата „Мир на земята“ с автор Св. Йоан XXIII, който неправилно се нарича „Българският папа“, казвам неправилно, защото по тази логика може да бъде наричан и Турският папа и Френският папа и т.н. Но естествено това е една велика личност, казвам велика, защото дълги години съм изследовател на неговия личен архив от неговото десетилетие 25-34 г. на миналия век  - престоят му в България като папски представител. Изключително ценни и важни години, които оформят неговата психика и бих казал дори духовен подход към следващите събития“.

“Той е в България 1925-1934 г. Казва се Анджело Ронкали с името Йоан XXIII и вече в духа на неговия опит както дипломатически, така и пастирски, създава този документ 1963 г., обнародван е на 11 април, няколко месеца след кубинската криза, в която дейно участва за нейното мирно разрешаване“, поясни Карталов.

Според него документът е толкова фундаментален, защото „това е един синтез на католическата мисъл по проблемите на мира и войната, до онзи момент такъв документ не е бил съставян“.

В този дух 56 години по-късно Франциск избира мотото Pacemin Terris (Мир на земята), за да дойде на Балканите за 5-и път, този път именно в България, и да отправи посланието си за мир в духа на дирята на Йоан XXIII, но бих добавил и Павел VI и Йоан-Павел II и Бенедикт XVI, посочи още той.

Доц. Кирил Карталов посочи и кои според него са основните ценности и характеристиката на понтификата на папа Франциск.

„Естествено това, което винаги се твърди, че той е голям реформатор – донякъде е вярно, донякъде не е вярно. Защото всеки папа сам за себе си е реформатор в своята епоха“.

„Настоящият папа Франциск е по-комуникативен от своите предшественици, макар че същото бих казал и за Йоан-Павел II, но тогава технологията не позволяваше този образ да бъде по такъв начин достъпен до всеки един човек, ако щете дори само чрез смартфона, Туитър и всички съвременни комуникации, та дори Инстаграм“.

„Но, разбира се, неговите символи са по-различни, неговата комуникация чрез символи е много по-различна от тази на неговите предшественици“, посочи още Карталов и поясни:

„Ясно е, че той не се движи в своята лимузина, ясно е че не спи в Апостолическия апартамент във Ватикана, ясно е че дори не носи златен кръст или златен пръстен“.

Интервюто на Людмила Железова с доц. Кирил Карталов може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота...

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от..

публикувано на 23.04.24 в 12:44