Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Не е правилен ход да се насочва проблемът на педиатричната болница към премиера

Аркади Шарков
Снимка: БНР

В Националната здравноосигурителна каса започнаха преговори с Лекарския съюз за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към Националния рамков договор. Лекарският съюз ще иска по-високи цени на клиничните пътеки в направления като педиатрия и белодробно лечение, както и в други области. БЛС подкрепи протестиращите педиатри от специализираната детска болница в София. На извънреден събор на съсловната организация в Обзор вчера бе приета декларация, с която изразява съгласие с исканията за специален статут на болницата и по-добро заплащане на труда в нея.

Д-р Адил Кадъм, педиатър в педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митев“ в София, обясни в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“, че по време на среща тази сутрин със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева са получили обещание, че до 2-3 дни ще могат да приемат деца неограничено.

„Без ограничаване на връзката легло и отделение, диагноза и отделение, в която да бъде прието детето. Ще видим дали ще отпадне ограничението на брой легла, както и месечният финансов лимит“, каза той.

И добави, че относно статута на педиатричната болница зам.-министър Жени Начева казала, че въпросът ще бъде повдигнат на ниво министър-председател, тъй като протестиращите медици не са съгласни с отговорите, които получават от Министерството на здравеопазването.

„Не е правилният ход да се насочва проблемът към премиера. Има съдебни инстанции и цял административен път, който трябва да бъде извървян, за да се превърне тази болница в такава, която да се издържа от централния бюджет, а не от клиничните пътеки. За да бъде превърната в болница със статут „нон профит“ (без печалба), какъвто има „Пирогов“, тя първо трябва да бъде ликвидирана като дружество“. Това обясни пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. И уточни, че процесът ще е много дълъг и „това ще ощети повече болницата, отколкото да спомогне на ситуацията“.

По повод искането на лекарите от педиатричната болница за увеличение на заплатите им Шарков заяви: „Това зависи изцяло от директора, защото той спрямо бюджета преразпределя тези заплати“.

Цялото интервю на Людмила Железова с д-р Адил Кадъм и Аркади Шарков в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.