Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев, БИПИ: Трябва да има контрол над главния прокурор

Колкото по-рано започне обсъждане на процедурата за избора на главен прокурор, толкова по-добре, смята анализаторът

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Консултациите при президента Румен Радев за нов главен прокурор са навременни с оглед на законовите срокове за избора на обвинител №1. Това заяви пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

„Колкото по-рано започне обсъждане – обществено-политическо и междуинституционално, на процедурата за избора на главен прокурор, толкова по-добре. И тя следва да предхожда формалното откриване на процедурата, защото тогава започва да тече срок от четири поредни заседания в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където да се правят номинациите“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

„От години настояваме, за да може членовете на прокурорската колегия да формират своите номинации, те трябва да го правят на нещо, а не на принципа „ти си го избра“ или с пиене на кафе по универсални магазини. Начинът, по който това се случва, е анализ на състояние на органа – той трябва задължително да включва проблемите, постигнатото до момента, да се опира на вече изработения функционален анализ на прокуратурата, на доклада на европейските прокурори и на заключенията от Механизма за сътрудничество и оценка“, подчерта Славев.

Според него трябва да има контрол над главния прокурор, проблемът е, че всъщност няма кой да го разследва, ако има съмнения за нередност в неговата дейност.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Чолаков

Човек от прокуратурата трябва да замени Цацаров, смята шефът на ВАС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков опонира задочно на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че предстоящият избор за главен прокурор ще е политически. Според него това, че част от членовете на Висшия съдебен..

обновено на 16.05.19 в 15:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на..

обновено на 29.03.24 в 16:56

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за прекратяване на войната

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна.  Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Весела Бабинова: Мечтая си за роли, които казват нещо и са по-трудни

"Мечтая си за роли, които казват нещо, по-трудни, не е задължително да са драматични . И в двете поприща – кино и театър, имам работа, колегите като че ли по-скоро ме оценяват. Доволна съм. Радвам се на възможността да правя това, което..

публикувано на 29.03.24 в 16:24

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд.  По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали.  Мъжът, който е представител на..

публикувано на 29.03.24 в 16:24