Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Тодорова: Необходима е държавна политика за жилищата на деца без родители

Децата, отделящи се от институционалната грижа, трудно откриват подходящо жилище

Децата, които напускат институциите за специална грижа, се сблъскват с жилищния проблем при устройване на новия си живот.
Снимка: SOS Детски селища - Трявна

В центрове за настаняване от семеен тип, преходно жилище, кризисен център и други живеят 4 хиляди 528 деца лишени от родителска грижа и още 2 хиляди 320 са настанени в приемни семейства. Това показва изследване на организацията SOS Детски селища проведено през 2018 година.

"В изследването участваха 71 младежи, които са в услуги в момента и им предстои напускане и още 38, които вече са напуснали грижа и са постигнали самостоятелност", обясни в предаването "Преди всички" Нина Тодорова, съветник "Алтернативна грижа"  в SOS Детски селища.

"На първия въпрос какви са техните планове за бъдещето и какво виждат те за съжаление 67 процента от анкетираните отговориха, че не знаят и нямат такива. А по отношение на жилището там е още по-тревожна статистиката. Повече от 80 процента нямат осигурено жилище и се тревожат за мястото, където ще живеят след напускане на грижата", поясни тя.

"Когато говорим с младежите за тяхното детство, за живота им, преминал в институции, по-често отговорът е, че те са били щастливи, че те са били в защитена среда. И това е нормално - това е периодът на детството, където всички сме щастливи. Сравнено обаче с институциите, които те са преминали, някои от тях отговарят, че новите центрове за настаняване от семеен тип им харесват повече, защото там живеят по-малко на брой деца и младежи около 10 до 15 и имат достатъчно лично пространство. Това отбелязват младежите в анкетите", допълни Нина Тодорова.

В някои общини има политика за предлагане на общински жилища за младежи, които са напуснали институциите.

"Но в по-голямата си част те вече са заети и е трудно да се намери свободно място и да се планира такова в рамките на напускането на определен младеж. Това, което препоръчваме към държавата, една от нашите препоръки е на първо място да се помисли за целенасочена структурирана държавна политика по отношение на осигуряване на жилище на младите хора. Това би се постигнало на първо място като се създаде една единна база данни за това колко са младежите, напускащи грижи, защото към момента това е изключително трудно - да се съберат данни, за да се види годишно колко младежи напускат грижа".

"В последните години и от опита на сдружението мога да кажа, че както работодателите, така и бюрата по труда са проактивни към младите хора, които са в грижа и на които им предстои напускане. Това, което се оказва проблем, е адресната регистрация по постоянен адрес, която е важна за регистриране в бюрото по труда. Една голяма част от тези младежи са адресно регистрирани в социалните услуги, в които те са преминали своето детство и, напускайки, е много трудно вече да намерят къде да се регистрират постоянно, защото най-често те намират място за живеене на квартира, а наемните отношения са деликатни и така по-евтините, по-достъпните квартири,  наемодателите не желаят да регистрират договорите си и това създава проблем на младите хора", разказа още Нина Тодорова.

Около 18 до 20 процента от напускащите младежи SOS Детски селища продължават да учат висше образование. Като цяло за страната не повече от 5 процента млади хора, които напускат социален дом, продължават образованието си в университет, сочат данните.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18