Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания

| обновено на 01.06.19 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания. Те настояват да не бъдат отнемат деца от семействата им, както и да бъдат уеднаквени месечните помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. За да стане това, са необходими само законови промени, а не повече пари, категорични са майките, които се събраха пред Министерския съвет, след което проведоха и шествие до парламента.

Майките от “Системата ни убива” не изключват възстановяване на палатковия лагер зад парламента. Това стана ясно по време на шествието им от Министерския съвет към Народното събрание. На 1 юни те поискаха съдът да не отнема неправомерно деца от родителите им, както и еднакви месечни помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. 

Родителите поискаха от парламента да се направят нужните законодателни промени, които този път не се отнасят до пари, а единствено до нормативни текстове, или, както каза тази майка.

"Абсолютно сме готови на всякакви мерки, но в момента има диалог с управляващите. На този етап от миналата седмица са готови да приемат нашите искания, за момента не планираме, но ако нещата не станат така, както ние искаме, ще опънем палатките, да".

След като шестваха до Народното събрание, родителите и техните деца отидоха зад сградата, на мястото, където бе опъната протестната палатка преди около година, сега обаче количката със скелет, който изобразяваше смъртта, я няма. Първо, защото сред родителите, както чухме, има надежда гласът им да бъде чут и второ, защото е първи юни и децата имат празник. Още повече, че в компанията има и рожденник. Сега всички ядат торта и се радват на игрите, които могат да се играят тук, на тревата, с различни топки и балони.

Пред "Хоризонт" Валентина Казанджиева от "Системата ни убива" обясни, че в много от случаите, когато дете е отнето неправомерно, след това съдът го връща в семейството, но то е преживяло ужаса да живее на различни места.

"Взимат ги, преживяват целият ужас на паника, на неизвестност, не могат да разберат какво им се случва и след това съдът ги връща. За мен лично, недопустима грешка, когато се касае за дете".

От "Системата ни убива" искат и равни месечни помощи за деца, които се отглеждат от свои роднини, най-често баба и дядо, както и от приемни семейства.

"При децата, които се отглеждат в роднинска среда, по закон е до 200 лева мисля или 198. Същевременно приемните семейства законът предоставя помощ около триста лева на дете извън заплатата, която се заплаща".

Шествието се отправи към Народното събрание без да има проблеми с движението по булевард "Цар Освободител". Събрали са се няколко десетки души, повечето, от които от "Системата ни убива", майките с техните  деца, но има и граждани, които са дошли да ги подкрепят. Те видяха както черните знамена, така и чуха стихотворения от децата, които бяха подготвили, основно за майката. 

Децата чуха и пожеланието от Сиси, която е била отнемана от своето семейство, а то беше, всички на първи юни да бъдат с хората, които обичат.

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика заявиха, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на политиката и законодателството. Настаняване на дете извън семейството може да бъде предприето само при основания, определени в Закона за закрила на детето, като винаги подлежи на съдебен контрол, пише още в позицията. 

От министерството са категорични, че по Конституция отглеждането и възпитанието на деца е право и задължение на техните родители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05