Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешки прокурори обмислят дали да повдигнат обвинения на премиера Бабиш

Андрей Бабиш

Чешки прокурори обмислят дали да предявят обвинения в криминални престъпления срещу премиера Андрей Бабиш, след като ЕС установи в доклад, че бизнесът му се е облагодетелствал незаконно от европейските фондове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Това, което е написано в доклада, е сериозно и може да стане основание за подозрение в криминално деяние“, заяви чешкият главен прокурор Павел Земан пред чешкото радио.

Милиардерът Бабиш, лидер на популистката партия АНО, притежава огромна бизнес империя с фирми в земеделието, хранителната индустрия и медиите.

Въпреки че Бабиш прехвърли холдинга си Агроферт в доверителни фондове през 2017 г., критици го обвиняват, че продължава да контролира непряко своя бизнес. Предварително разследване на ЕС, публикувано в чешки медии миналата седмица, стигна до заключението, че той е в конфликт на интереси.

Сега ЕС може да поиска той да върне 17 милиона евро, изплатени на компании от Агроферт.

Бабиш категорично отрече и обвини Земан, че нарушава принципа на справедливия процес с престараването си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

При одита е било установено, че милиардерът Бабиш е продължил да получава постъпленията от холдинга

ЕК ще поиска от Чехия да върне 17 милиона и 400 хиляди евро евросубсидии

Европейската комисия ще поиска от Чехия да върне 17 милиона и 400 хиляди евро, изплатени неправомерно под формата на субсидии на холдинг, контролиран от премиера Андрей Бабиш, съобщава АФП. Това твърдят чешки медии, като се позовават на проект..

публикувано на 01.06.19 в 18:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29