Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студентската книга „Отвъд преградите“ - истории на бежанци

Представянето е тази вечер в Литературен клуб "Перото" в НДК

Студентите Йоана Иванова и Полина Валентинова и техният преподавател Георги Александров разказаха за книгата в предаването "Графити по въздуха".
Снимка: Светлана Дичева

Студентската книга „Отвъд преградите“ обединява 19 текста, в които се разказва за бежанци у нас и за хората, които им помагат. 

Книгата е част от студентски проект в специалността "Книгоиздаване" и е създадена в рамките на дисциплината "Учебно издателство - майсторски клас". 

Ще бъде представена днес в 19 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК.

„Боя се да кажа, че цялото наше общество не е съвсем зряло или поне не показва зрялост към т.нар. миграционна криза. Неслучайно ние озаглавихме въведението към останалите текстове в книгата „Въведение в неведението“, каза пред "Хоризонт" Георги Александров, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет.

„Започвайки работа по тази книга, всички бяхме наясно, че колкото по-малко знаем за бежанците, толкова повече робуваме на собствените си предразсъдъци“, обясни той.

Когато предложил на студентите темата, не срещнал нито стопроцентово разбиране, нито пълен ентусиазъм, но по-важното е, че след девет месеца те не съжаляват за захващането си с нея. „Всеки от нас направи крачки в правилната посока – крачки отвъд преградите в самите нас, в страховете и предразсъдъците към бежанците“, смята Георги Александров.

Част от работата по книгата е преминала през срещи на студентите с мигрантите и хората, които им помагат. „Тези срещи ги запознаха с житейски съдби, трогателни истории, които ни отвориха очите“, отбеляза преподавателят.

Йоана Иванова и Полина Валентинова са две от студентките, работили по проекта. Йоана Иванова била от най-негативно настроените към темата. Сега е убедена, че винаги е хубаво човек да излиза извън зоната си на комфорт.  

На Полина Валентинова пък й харесало тъкмо това, че темата е много различна от характерните книги и книгоиздаване. „Аз го почувствах като предизвикателство и нямах търпение да се сблъскам с истински бежанци, да говоря с тях. Много от нашите колежки изпитваха страх от самия разговор с такъв човек, просто защото не познават бежанци.“

Курсът играе ролята на истинско издателство и това е част от учебния процес – всеки студент поема своя роля. В случая Йоана е била директор на издателството, а Полина – главен редактор. Целта е студентите да минат през целия издателски процес.

95% от българите никога и по никакъв начин не са общували с бежанци, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Комисариатът проявява интерес и резултатът е 3-минутно видео, отразяващо процеса по създаването на книгата.  

Още за "Отвъд преградите" слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20
Десислава Георгиева

Десислава Георгиева от Враца организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора

Една малка добрина може да предизвика колективно добротворство, казва Десислава Георгиева от Враца. Тя организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора:  „Живеем в много трудни времена в България. Смятам, че когато човек има повече излишни неща може да ги сподели с нуждаещите се “. Десислава Георгиева имала много дълга коса,..

публикувано на 01.03.21 в 13:38
Директорът на началното училище

Предимствата на обучението в малките училища

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски  училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско. Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв...

публикувано на 01.03.21 в 13:37

Перипетиите при живот в чужда страна

Линда Ауанис е от Ирак. Тя пристига в България през 1994 година и е позната в обществения живот у нас като основател и председател на Сдружението "Съвет на жените бежанки в България", което помага да се интегрират жените чужденки в България. В края на декември 2020 година изгоря къщата на семейството на Линда и Фреди, които живеят в..

публикувано на 28.02.21 в 18:29

Мартеници от читалище „Надежда“ във Велико Търново

Бели и червени конци за здраве усукаха и сплетоха библиотекарките в историческото читалище „Надежда“ във Велико Търново с гимназистите, участващи в инициативата „Помощник на библиотекаря“. Най-голямата мартеница, направена от непредена вълна, е закичена на културната институция, а част от мартеничките ще бъдат включени в благотворителна..

публикувано на 28.02.21 в 13:28
Красимир Йорданов

Видинчанин взе академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново

Бъдещ офицер в пехотата е тазгодишният носител на академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново, която се връчва на най-изявения курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Призът е парична премия от 5000 евро и негов носител е видинчанинът Красимир Йорданов. Курсантът завършва в специалността „Организация и..

публикувано на 27.02.21 в 19:06