Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри Националната програма за подобряване на атмосферния въздух

111 млн. лева от ОП "Околна среда" отиват в 7 общини за подобряване на битовото отопление

Девет общини от Североизточния регион излизат от наказателната процедура на Еврокомисията

| обновено на 05.06.19 в 18:56
Нено Димов
Снимка: БТА

Правителството одобри Националната програма за подобряване на атмосферния въздух до 2024 г. Вече одобрените 111 млн. лева от Оперативната програма "Околна среда" отиват в седем общини за подобряване на битовото отопление, а към тези пари се отпускат още 100 млн. лева за подпомагане на общинските програми.

Това обяви министърът на околната среда Нено Димов:

"В оперативната програма от икономии, които бяха направени, сме поканили 11 общини, на които ще осигурим 390 милиона лева за електрифициране на градския транспорт, електробуси, тролейбуси, трамваи, а към края на тази година очаквам да има още 80 милиона лева от оперативната програма за общините, които нямаха възможност да кандидатстват от първите и за подпомагане на домакинствата с оглед битовото отопление. По този начин ресурсът от 111-112 милиона лева днес приближава към 700 милиона лева. Това ще подпомогне изключително българските общини и за справянето с проблема със замърсяването на атмосферния въздух“.

Министър Нено Димов обяви, че Североизточният регион излиза от наказателната процедура на Брюксел. Варна, Добрич и Девня устойчиво са намалили нивата на замърсяване. Подобрява се положението в София и Бургас. Проблемни остават Видин и Горна Оряховица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители. Крайният срок е до 12 часа на 8-ми юни, уточняват от ЦИК.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44

Над 250 жалби за отрязани дървета в Община Дупница

Над 250 заявления и жалби са подадени за отрязване или кастрене на дървета в Община Дупница. Сечта обаче беше спряна след протести пред Общината заради отрязването на 13 дървета по европроект и намесата на полицията.  Беше образувано и досъдебно производство за увреждане и премахване на движими вещи. Почти седмица Дупница живее под напрежение..

публикувано на 18.04.24 в 10:42
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26