Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ забрани за продажба 1211 кг храни, съдържащи куркума с олово над нормите

| обновено на 07.06.19 в 14:53
Снимка: Уикипедия

Пернишкото представителство на Агенцията по безопасност на храните е забранило за продажба 1211 кг храни, пакетирани в местно предприятие заради вложена в тях като подправка куркума, съдържаща олово, съобщи  директорът Елза Драгомирова.

Партидата куркума е внос от Индия и съдържала олово над допустимите норми. Това е било е установено при взета проба за лабораторен анализ от БАБХ. Веднага са предприети действия за забрана и изтегляне на наличните количества от пазара, каза Елза Драгомирова.

„В момента, който е установено, е получена нотификация да бъдат проверени всички цехове за препакетиране на подправки и търговия, в които се осъществява търговия на едро с такива подправки. На територията на Пернишка област в такива обекти не беше установена. След това ни беше подадена като налична в едно предприятие за преработка на храни. Ние веднага се свързахме с търговеца, беще направена проверка, установи се, че има вложени минимални количества в храна. Една част от храната беше вече в търговската мрежа и беше изтеглена веднага. Другата бе налична в склада на предприятието. Всичката е възбранена и ще бъде унищожена в рамките на законоустановения срок“, обясни тя.

Начинът, по който ще бъдат унищожени храните, ще бъде съгласуван с Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да не се допусне екологично замърсяване заради оловото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БАБХ изтегля от пазара индийска куркума с високо съдържание на олово

При взета проба за лабораторен анализ за целите на официалния контрол Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи високо съдържание на олово в продукт „Куркума“ с произход Индия. БАБХ е предприела необходимите действия за забрана и..

публикувано на 17.05.19 в 17:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш – по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна:..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още..

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. "Хаджи Димитър", съобщават от ведомството.  Оттам..

публикувано на 23.04.24 в 13:16