Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борис Гончаров: Връзка на ученик с терористична група е възможна във всяка точка на света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Това е абсолютно възможно във всяка една точка на света. Единственото необходимо условие е достъп до интернет“, така експертът по информационна сигурност Борис Гончаров коментира в предаването "12+3" темата как младеж в България може да се свърже с терористична група, по повод ареста на ученика от Пловдив.

“Ислямска държава" от създаването си е изключително профилирана и активна в медийните си изяви. Имат традиционна медия, която много често използват за пропагандните си цели. Те са една добре смазана машина по отношение на поведението си в социалните мрежи“, посочи Гончаров.

“Не бих казал, че възможностите им в киберпространството са неограничени, няма как да бъдат неограничени, но са изключително професионални в поведението си. За подобен тип индоктринация наемат изключително добре подготвени хора, добри психолози, които знаят как да комуникират“, допълни той.

“Има много примери с Европа и в целия свят - за такива млади хора, които по някаква причина зарязват семейството си и всички неща, които съставляват живота им и отиват да се борят за една кауза. И точно тук е разковничето на проблема. Нека не бъркаме интелигентността с емоционалната интелигентност - това са две различни неща. Когато един човек съзрява (знаете не за всеки важи), но когато един млад човек има проблеми в семейството си, в училище, бива тормозен, изпада в (различни) ситуации и се чувства неразбран - това е идеалният профил", коментира още Борис Гончаров. 

“Това, че имаш достъп до информация по дефиниция не ти дава необходимото ниво на знания. Интернет и социалните мрежи, както виждаме, имат определено въздействие дори и върху сериозни политически процеси“.

Според него вербуването за подобна кауза е дълъг процес. “Това не се случва изведнъж, това е един процес, който е много добре отработен като методология. Не просто в един момент казваш, че искаш да станеш член на "Ислямска държава". То (вербуването – бел. ред.) става много бавно, постепенно със завързване на определено приятелство, с проявеното чувство на разбиране, с чисто човешки тип поведение“.

Интервюто с Борис Гончаров може да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

Педагози започват работа с момчето от Пловдив, разследвано за тероризъм

Инспектори от Детска педагогическа стая започват от днес работа с 16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм, защото е общувало с вербовчик от „Ислямска държава“. Психологът Младен Владимиров коментира пред БНР, че отделянето от..

публикувано на 10.06.19 в 08:40