Скот Денис: Американският пазар изчезва от световната карта

| обновено на 15.06.19 в 12:52

Заради търговската война американските производители ще изгубят цели пазарни ниши, прогнозира пред БНР Скот Денис от мозъчния тръст "Сините якички", основан в Ню Йорк. По думите му политиката на президента Доналд Тръмп ще нанесе трайни последици върху работните места:

"Америка на първо място" - първият инструмент, за постигането на това е налагането на търговски мита. Президентът Тръмп ги обича, защото са много лесни за разбиране. Освен това - не правиш нищо, но получаваш допълнително. От гледна точка на американския производител обаче това ще има много лош ефект. Да го кажем направо, нашият пазар изчезва от световната карта“.

Последните данни за Съединените щати отчетоха ръст на молбите за безработица, а и търговската война ще нанесе продъжлителен ефект върху много бизнеси.

Технологичната революция също променя живота ни без дори да усетим, казва Скот Денис.

"Ние трябва да сме наясно, че технологичните промени могат да бъдат много големи. Например - има професии, които изчезват или вече са изчезнали, поради простата причина, че те вече не са нужни. Ще дам пример с хората, които работят на гише в банките. Те стават все по-малко необходими заради навлизането на технологиите в банкирането", допълва Патрик Тил от института за Социално-икономически изследвания в Люксембург. 

"Младежката безработица все още е много висока. Тя е доста над нивата от общата безработица. Притеснителна е и тенденцията за хората, които нямат работа повече от година. Броят им все още е много голям в Европа. Или казано по друг начин - безработицата като цяло е ниска, но все още е по-висока спрямо нивата от преди кризата", коментира той. 

А светът е изправен пред още едно огромно предизвикателство - климатичните промени, припомня Деймиън Гримшоу от Международната организация на труда:

"Да предпазим планетата вече е предизвикателство номер едно. В същото време то идва и с необходимостта от икономически растеж. Само че нещата не се случват по този начин, особено когато направим равносметка за щетите, които вече сме нанесли на планетата и продължаваме да го правим".

Климатичните промени заедно с войните и терора са част за огромните мигрантски потоци, които не трябва да забравяме, когато говорим за пазара на труда. В Европа това е осъзнато, но проблемите остават, допълва Патрик Тил:

"Ако европейските държави приемат бежанци, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Това често се случва чрез работа. В Люксембург това се е случвало вече, като те са насочвани основно в сферата на строителството. Не бива да забравяме, че не всички бежанци са нискоквалифицирани. Някои от тях имат много добри професии - лекари, инженери. Разбира се, те имат нужда от допълнителна квалификация, за да работят тук, но това е по-лесно постижимо".

За съжаление, освен думата "война", все по-често ни се налага да използваме и "рецесия". Макар и икономическите данни да са далеч от доказателство за подобен процес, тя рано или късно ще дойде. Ейдриън Адермън от Института за оценка на труда и образователните политики в Швеция припомня:

"Има изследвания колко работни места са изчезнали при рецесия и доколко те са възстановени в периодите на растеж. В Съединените щати възстановяването не е напълно, което означава, че създадените работни места в периода на растеж не са толкова много, колкото изгубените в рецесията. Няма чак толкова много доказателства, че същото се е случвало в Европа. Въпреки това ние не знаем какво ще се случи следващия път, когато има рецесия. Със сигурност това може да е нещо, което ще ускори трансформацията на пазара на труда, но в момента е трудно да се каже".

Деймиън Гримшоу от Международната организация по труда обобщава:

"Първият тип мерки са свързани с универсална социална защита. Без такава трудът се превръща в стока. Вторият елемент е социалният диалог - всеки има право гласът му да бъде чут, да бъде част от организация, която да се договаря по-добре за трудовите му права. На трето място идват правата на работниците".

Според него пред Международната организация на труда стоят много повече предизвикателства, отколкото преди сто години, когато е създадена с цел опазване на световния мир и хармония, тогава застрашени от тежките условия на труд.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 600 американски компании призоваха Тръмп да разреши търговския спор с Китай

Над 600 компании, сред които Walmart Inc. и Target Corp, призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп чрез официално писмо да разреши търговския спор с Китай, заявявайки, че високите тарифи вредят на американските потребители и бизнес, съобщава..

публикувано на 14.06.19 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гешев: "Война и мир" е 5 GB, кореспонденцията на Пламен Бобоков - 260

Прокуратурата публикува съобщение, което бизнесменът Пламен Бобоков е изпратил в края на миналия септември до потребител, записан като "Prezident - Rumen Radev ". От спецобвинението уточняват, че разпространяват поредното доказателство по..

обновено на 02.07.20 в 22:06

Нов протест на родители с деца, останали извън градините и яслите в София

Подкрепа от президентската институция получиха родителите на децата, които не са приети в детски градини и ясли в София. За трети пореден път, от началото на годината, майки и бащи излязоха с децата си на мирен протест с настояване да..

обновено на 02.07.20 в 20:36

До септември се определят приоритетите за възстановяване от Covid кризата

До септември страната ни трябва да бъде готова с приоритетите и механизмите , по които трябва да бъдат инвестирани средствата от Европейския съюз за икономическото възстановяване след коронакризата. Инвестирането на антикризисните фондове ще..

публикувано на 02.07.20 в 20:25

Протест в подкрепа на Десислава Иванчева пред Съдебната палата в София

Десетки граждани се събраха пред Съдебната палата на протест в подкрепа  на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Протестиращите подписват отворено писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен..

публикувано на 02.07.20 в 20:21

Зърнопроизводителите в Ямболско чакат по-ниски добиви

Значително по-ниски добиви, в сравнение с миналогодишните, очакват зърнопроизводителите в Ямболска област. Неподходящите метеорологични условия и болестите са влошили и качеството на зърното. Данните, с които разполага областна..

публикувано на 02.07.20 в 20:00

Васил Панайотов разказва за човек между живота и смъртта, следван от четирикрака сянка

„Сянка“ е третият роман след „Убиец” и „Другата” на един от най-отличителните гласове в съвременната българска литература Васил Панайотов. Книгата е посветена на покойния бултериер на писателя Хамър и разказва за човек, лутащ се между живота..

публикувано на 02.07.20 в 18:30
Радомир

Радомир иска 7 млн. за реконструкция на станция “Опалово“

Кметът на Радомир Пламен Алексиев иска от Министерството на регионалното развитие близо 7 млн. лева за реконструкция на довеждащия водопровод от помпената станция "Опалово". Реконструкцията на довеждащия водопровод е необходима заради..

публикувано на 02.07.20 в 18:28