Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Политическият процес не трябва да бъде оставен на милостта на олигархията

Снимка: БГНЕС

„С поправката, която се прави в Закона за политическите партии, в частност за финансирането, се отваря много широко „кутията на Пандора“ за пряка зависимост между политическа дейност и олигархични задкулисни интереси. Политиката все повече ще се превръща във функция на частни интереси, насочени против обществения интерес“. Това заяви пред БНР доц. Огнян Минчев от Управителния съвет на „Прозрачност без граници“ в коментар за партийната субсидия от 1 лев.

„Политическите партии, които са на власт, и политическите партии, които са пряка функция на олигархичния капитал в България, няма да изпитат големи сътресения, тъй като ще превключат, ако изобщо е необходимо, от държавната субсидия към субсидии, които идват от страна на корпоративни и олигархични интереси и субсидии, които в крайна сметка задължават политическите партии, които ги получават, да правят определени услуги в парламента на донорите, да прокарват закони, да пропускат лобистки натиск върху законите, които разработват и приемат и т.н. Това е една стъпка към една все по-пълна олигархизация на българското общество“, обясни Минчев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Тук не става въпрос само за предстоящите общински избори, подчерта той и добави: „Става дума за драматична фундаментална промяна в условията на съществуване и функциониране на българската демократична политическа система“.

По думите му държавното финансиране е вид буфер, който да дава възможност на партии и движения да функционират автономно и ако имат желание, да правят политика в интерес на избирателите си, без да се съобразяват с този тип корпоративен нелегитимен натиск. Намаляването на субсидията на 1 лев ще премахне този буфер, категоричен е Огнян Минчев. Той подчерта, че със субсидия от 1 лев не е възможно една партия да функционира нормално.

Важно е не само да се дава субсидия, а да има ясни правила за изразходването й, заяви Минчев.

„В България без да имаме процес на избелване на икономиката, процес на ясна визия за това кой от кого получава пари и по какъв начин, без да имаме ясни правила и за кешово разплащане и по друг начин, няма как да заобиколим или разрешим всички тези проблеми“, коментира той и добави, че политическият процес не трябва да бъде оставен изцяло на милостта на олигархията.

Всичко това показва, че демократичният политически процес в България е под заплаха, каза политологът и добави мнението си: „Не може толкова важни решения да се взимат и да се претупват по толкова бърз начин, с едно бързо решение без дебат на Министерския съвет и бързото му отразяване в работата на парламента. Това не е начинът, по който работи една демократична система. Демократичната система трябва да бъде охранявана всеки ден. Ако ние не я пазим, ние ще се озовем в политическа и обществена ситуация, в която нямаме нито права, нито право на гражданска инициатива“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06