Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев призова за непримиримост към ниското качество

Държавният глава организира среща за създаване на Национален съвет за българите в чужбина

2
Президентът Румен Радев на среща с българската общност в Женева
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро президентската институция ще организира голяма среща на сънародниците ни, живеещи зад граница, която да даде тласък за създаването на Национален съвет за българите в чужбина. Това обяви държавният глава Румен Радев на среща с българската общност в Женева. Той припомни, че създаването на такъв орган е предвидено в Закона за българите в чужбина и в Националната стратегия за българските граждани и историческите общности зад граница.

Пред българите в Швейцария президентът призова за непримиримост към ниското качество:

"Имаме нужда от друго качество в политическия процес, от други критерии за оценка на работата на политици, на управление, друго качество на избирателния процес, на инфраструктура, образование, здравеопазване."

Румен Радев допълни, че трябва да се стремим не само към добри макроикономически показатели, но и към оценка на качествените параметри. Според него трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот:

"Там, където са вложени пари, и то не малко пари, най-видимо е в инфраструктурата, а няма качество. Това означава няколко неща - лошо качество на провеждане на обществените поръчки, неспособност, липса на административен капацитет или корупция. Или всичкото това накуп."

Трябва да се стремим към по-добро образование и по-добро здравеопазване, за да слезем от челните места в класациите за висока смъртност, заболеваемост и обезлюдяване, каза още президентът.

Днес президентът Радев ще посети ЦЕРН, където се намира Големият андронен колайдер и ще разговаря с наши сънародници, които работят там.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

ООН подкрепя България за изграждане на международен институт за устойчиво развитие в Югоизточна Европа

България има подкрепа в ООН за изграждане на международен институт за устойчиво развитие в Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с директора на Службата на световната организация в Женева Майкъл Мьолер.  Радев припомни, че..

публикувано на 24.06.19 в 17:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52