Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият британски премиер поема поста на 24 юли

Борис Джонсън (вляво) по време на телевизионен дебат с Джереми Хънт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания от Даунинг стрийт съобщиха, че премиерът Тереза Мей ще се оттегли от поста и ще предаде властта на нейния наследник след обед на 24 юли. В същия ден нейният приемник – Борис Джонсън или Джереми Хънт – ще бъде повикан от британската кралица и помолен да състави ново правителство.

Така набелязаният график от Тереза Мей означава, че на 24 юли, в деня, в който ще се оттегли от поста, тя ще бъде в Камарата на общините, за да отговаря на редовните въпроси към премиера, след което ще отиде в Бъкингамския дворец, за да информира кралицата за намерението ѝ да напусне.

Едва след това, пак на 24 юли, нейният наследник ще бъде поканен от кралицата да сформира ново правителство на церемония в Бъкингамския дворец. Парламентът би трябвало да бъде разпуснат за лятна ваканция ден по-късно. А това породи загриженост сред много депутати, че може да стане така, че новият премиер да не бъде контролиран от парламента 6 седмици в изключително важен момент за Брекзит.

Някои искат гаранции от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, че от новия премиер ще бъде търсена пълна отговорност до подновяването на работата на депутатите през есента. Опозиционната Лейбъристката партия смята да поиска вот на недоверие на новия премиер още през първия ден от встъпването му в длъжност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън (вляво) по време на телевизионен дебат с Джереми Хънт.

Името на новия британски премиер ще бъде обявено на 23 юли

Победителят в надпреварата за нов лидер на британската Консервативна партия и съответно премиер на страната ще бъде обявен на 23 юли, обявиха днес торите, предаде АФП. Около 160 000 членове на партията могат да избират до 22 юли между бившия..

публикувано на 25.06.19 в 14:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев...

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова,..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за..

публикувано на 28.03.24 в 09:05