Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: 28% от плажовете не съществуват за Министерството на туризма

12 години депутатите не знаят какъв е предметът на Закона за Черноморското крайбрежие според природозащитника

Снимка: Нели Ангелова

Депутатите гласуваха в комисия срещу ветото на президента, наложено върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие, като дори не се опитаха да разберат какво им се говори. Бързането им е да покажат кой е силният и да размахат пръст на група хора, като им кажат: вие сте виновни за отпадъците по Черноморието“. Това каза пред БНР Тома Белев от групата „Бетономорие“.

По думите му, „като ограничаваш правата на хората, на собственост, не може това да бъде в полза на хората“.

„От 12 години действа Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който сега променят и чрез него сега прокарват тази наредба. Този закон имаше една основна цел – да се определят плажната ивица и плажовете и да се управляват с оглед на тяхното опазване и устойчиво използване. 12 години по-късно 1/3 от плажовете все още не са определени. 28% от плажовете не съществуват за Министерството на туризма. При дюните е още по-зле. От 110 места, където има дюни, само 43 съществуват за Агенцията по кадастър. Какво да очакваме от министерства, които са харчили нашите данъци, наемали са подизпълнители, фирми? 12 години не знаят какъв е предметът на този закон“, поясни още Белев в предаването „Преди всички“.

Мария Кавлакова от „Бетономорие“ подчерта основния проблем:

„Прескача се една цяла стъпка, която целеше да въведе качествени изисквания и регулация за българските къмпинги, каквито вече няма. В момента е по-лесно да построиш огромен хотел върху дюни, върху целия плаж, отколкото да направиш къмпинг“.

Тази вечер от 18.36 часа до 21.36 часа ще се проведе протестът „На море от бетон“ пред сградата на Народното събрание.

Интервюто с Тома Белев и с Мария Кавлакова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Бетономорие" приветства ветото на президента върху Закона за черноморското крайбрежие

“Президентът съвсем правилно открива несъразмерност между строгите санкции на държавата и липсата на строгост към грижата на държавата. Ето тук е ключът. “, каза пред БНР Мирослава Петрова от групата “Бетономорие“ в коментар към решението на..

публикувано на 25.06.19 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни..

публикувано на 19.04.24 в 09:16