Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвио Томов, студент по история:

Липсва мястото на учителя в дискусията за учебниците по история за 10-и клас

Снимка: БГНЕС

„Мястото на учителя в целия процес е нещото, което не беше споменато от нито една от страните в дискусията за учебниците по история за 10 клас и преразглеждането на съдържанието, касаещо периода преди 10 ноември 1989 година“. Това каза в предаването „Преди всички“ Силвио Томов, студент по история.

„Това е период, за който няма консенсус в обществото. Ако използвам медицински термин, раните все още са отворени. В учебниците по история заляга това, което е установено с точност от историографията. И трябва да се акцентира не само върху статистиката, а и върху причините за събитията… За мен е важно учениците да научат базисни неща, да се научат да мислят, да разсъждават. Това ще помогне на тяхното развитие“.

Според Томов, когато става дума за професионализъм и за академичност, емоционалността трябва да е сведена до минимум и да се акцентира върху фактите, документите и различните гледни точки.

Интервюто със Силвио Томов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината от към Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията срещу него от ad hoc прокурора Даниела Талева за оказван натиск върху бившия главен секретар на..

публикувано на 16.04.24 в 18:53
Сградата на Община Хасково

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА. В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК –..

публикувано на 16.04.24 в 18:49
Делян Пеевски

ДПС-Момчилград номинира Пеевски за водач на листата за област Кърджали

ДПС в Момчилград номинира Делян Пеевски за водач на партийната листа за област Кърджали за извънредните избори на 9 юни. Това стана на разширено заседание на общинската структура на Движението. Това са първите номинации за кандидат-депутати на ДПС. Предложения за участие в листата ще се дават и на заседанието на Областния съвет на ДПС следващата..

публикувано на 16.04.24 в 18:47