Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро: Осуетен е „фашистки преврат“ с участието на Гуайдо

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че силите за сигурност за осуетили план за убийството му и назначи бивш министър на отбраната за премиер, предаде Би Би Си.

Той каза, че „фашисткият“ заговор е бил с участието на опозиционния лидер Хуан Гуайдо и подкрепен от САЩ, Колумбия и Чили.

Гуайдо отхвърли обвиненията и настоя, че медиите са „изгубили бройката“ на подобни твърдения.

Шестима военни и полицаи бяха арестувани по-рано тази седмица.

Според министъра на комуникациите Хорхе Родригес предполагаемият опит за преврат е включил двайсетина души, включително активни и пенсионирани военни.

Според Родригес планът е бил да се завладеят три ключови военни бази, да се убие президентът, съпругата му и няколко висши служители в правителството и в управляващата Социалистическа партия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Куба продължава да подкрепя венецуелския президент Мадуро въпреки санкциите на САЩ

Куба ще продължава да подкрепя президента на Венецуела Николас Мадуро като легитимен лидер на южноамериканската държава, предаде агенция Франс прес, цитирайки официален кубински представител. Кубинският източник на Франс прес подчерта, че..

публикувано на 06.06.19 в 15:00
Николас Мадуро

Мадуро зове армията на Венецуела да е готова за US офанзива

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова въоръжените сили на страната да са в готовност да я защитават в случай на американска военна офанзива. В същото време лидерът на опозицията Хуан Гуайдо оглави нови протести срещу режима. Ситуацията във..

публикувано на 04.05.19 в 19:03
Естефания Мелендес

Естефания Мелендес, представител на венецуелската опозиция: Искаме още санкции над режима на Мадуро

Няма да спрем, докато не постигнем свободата. Това е, което искат всички във Венецуела. Всеки ден подкрепата за нас се увеличава - от военните и от народа. Основната цел на операция „Свобода“ е краят на узурпацията, след което да имаме временно..

публикувано на 04.05.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните,..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03