Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бялото училище в село Стоките - арт пространство с потенциал

13
Снимка: Личен архив

Как изкуството може да съживи малките местни общности в села със затихващи функции? Бялото училище в село Стоките, община Севлиево, е пример за работещ модел. Художникът Николай Панайотов е превърнал старото, вече неработещо училище в огромна галерия с ателиета. Там гостуват творци от различни сфери на изкуството без фиксирана програма. От догодина ще работи и майсторски клас. 

„Така че там ще се структурира една точка, в която една група от хора, интересуващи се от съвременно изкуство, ще работят. След това тази група ще дойде и в моето ателие в Париж. Ще съчетаем двете точки на творчество в моя живот – в Париж и в село Стоките“, разказа Николай Панайотов в предаването "Графити по въздуха" и рубриката "Има ли мегдан".

Преди около 40 години Панайотов си купува изоставена кирпичена къща с феноменален по думите му изглед към планината. Родът му е от този край, но не от селото.

Сградата на училището, строено през 50-те години на миналия век, е с площ около 1500 кв. м. Панайотов я купува с парите от голяма картина, след това прави фондация.

"В това училище, в тези села намирам най-българските живи въглени на една идентичност. Аз лично съм отгледан на село до пет-шестгодишна възраст", сподели той.

Запитан какво е бъдещето на вече празните училища по селата, художникът подчерта, че трябва да се отворят вратите на тези училища, независимо дали ще станат галерии, хотели или друго. Според него тези сгради имат голям потенциал за съвременна рехабилитация.

В „трагичното западане“ на българското село Николай Панайотов вижда стимул за съвременното изкуство, „за драмата на нашето време“ - идентичността, миграцията, силната урбанизация. 

В подобни села има самота, изпълнена с много елементи за вдъхновение, ако човек иска да твори, убеден е художникът. „Намирам в това чар. Всъщност скритостта, hide away, някъде, където има невиждано от другите или не масово посещавано място, крие своята привлекателност и особена сила.“

Селото наброява не повече от 200 души, пръснати в различни махали. Жителите му много подпомагат мисията на художника.

„Аз имам там Веско – моят пазач, който има ключове, който е изключително горд да показва училището и изложбените зали, когато аз съм в Париж. Неговият телефон е на сайта и на диплянката на училището. Всички хора наоколо – прекрасно отношение. Там покрай нас има и една писателка, която дойде от Париж и си купи къща. Има и други хора от различни места на света. Полека-лека се създава една общност на стокинци от второ прииждане. И това създава един чар – от една страна са кореняците, от друга страна сме ние – нововлюбилите се в това място“, разказа Панайотов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Архитект Висенте Гуайар спечели проект за посткоронавирус град Сюнъан

Трябва ли в разгара на пандемията, но и в очакване на ваксини и лек, да се замислим по-сериозно за живота след Covid-19? В Китай отговарят положително и вече работят над своя посткоронавирус град Сюнъан. Той ще се намира на 130 километра от столицата Пекин, а международния конкурс за проектирането му спечели испанското студио Гуайар, което предложи..

публикувано на 30.11.20 в 16:21

Рецептата на Ивайло Спасов за справяне с коронавируса

Голяма част от българите вече са се срещали с коронавируса, смята Ивайло Спасов, представител на екипа на УНИЦЕФ в България. В п редаването „Хоризонт до обед“ той изрази лични впечатления от справянето с Covid-19. „За всекиго това изпитание ще бъде различно. Има общи характеристики, универсални показатели, но спрямо възрастта, дали има..

публикувано на 30.11.20 в 13:14

Таксиметровите шофьори в Русе оцеляват трудно

Ограничителният режим в държавата затвори голяма част от търговските обекти, много фирми спряха работа заради липса на поръчки, училищата и детските градини също са празни. Сред жертвите на икономическата пауза са таксиметровите шофьори. Повече от 1000 таксита има по улиците на Русе. От утре ще са по-малко. Защото те също са латерални жертви..

публикувано на 30.11.20 в 11:58
Красимир Батолов

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус. "За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души,..

публикувано на 29.11.20 в 13:25

Победителите от конкурса "Приеми и промени" направиха дарение за деца с умствена изостаналост

Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс. Победителите от конкурса по проект на Каритас "Приеми и промени" получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември и се очакваше отборът на 12 б клас на Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.11.20 в 11:06

Български гмуркач с истории за тюлени колкото канапета, водни змии от Мозамбик, войната в Ирак и Морган Фрийман

Стефан Тодоров-Водния е дългогодишен подводен кино- и телевизионен оператор, европейски шампион по подводно ориентиране, снимал в океани и морета надлъж и нашир... „Обикновено когато под водата става интересно, кислородът започва да свършва”, разказва за подводните си преживелици той. Когато около 30 стотинки не стигат за билет за кино..

публикувано на 29.11.20 в 10:00

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56