Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възможна ли е промяна в модела на финансиране на болниците

ВМРО иска специална програма за болниците в Северозапада, ДПС не приема Визията на БСП

Нигяр Джафер

"Министър Ананиев се опитва да излезе от ситуацията, в която е поставен, защо нещата в здравеопазването са толкова зле, че вече не търпят отлагане на решения. Малко е трудно да се ориентираме в това, което искаше да каже. Не сме категорични и доколко е решен на действия. Не очаквам да чуя нещо ново нещо фундаментално, нещо революционно. Очаквам да чуя практически стъпки, които конкретно в случая могат да решат част проблема".

Това каза за БНР депутатът от Здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС преди днешното изслушване в МС на министър Кирил Ананиев за актуалното състояние на здравеопазването в Северозападна България. Тя допълни:

„Имаме задълбочаване на сериозните проблеми и един от тези проблеми са задълбочаващите се дисбаланси в системата, особено регионалните дисбаланси. Достъпът до здравеопазване на голяма част от населението на България, на две трети от територията на страната, е изключително затруднен, с което се нарушава конституционното право на хората за такъв достъп. Вторият проблем е с кадровия ресурс – проблем, който се задълбочава и няма никакво решение до този момент“.

В Северозапада има много и общински болници, някои от които  стоят по-добре от някои областни болници, каза д-р Джафер в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и даде за пример лечебницата в Лом:

„Преплита се наистина проблемът за доброто управление, за мениджмънта на даденото лечебно заведение, но и за кадрите, както и за финансирането“.

ДПС има „много сериозни възражения“ срещу програмата по отношение на здравеопазване във Визията на БСП:.

„Не разбираме как лечебните заведения трябва да стават социални предприятия. Винаги сме твърдяли, че сме за демонополизация на Здравната каса, защото повече конкуренция ще даде възможност за по-добър избор на пациентите, за контрол и прозрачност. По-интерсна е идеята на министър Ананиев - на 15 юли той представя нов здравноосигурителен модел.

Д-р Калин Поповски от ВМРО коментира, че проблемите в държавното здравеопазване се дължат основно на това, че то „е оставено от години само на един модел на финансиране - от НЗОК“:

„Северозападът има три държавни болници – във Враца, Видин и Монтана, за които трябва да се измисли специална програма, защото през годините много частни болници навлязоха при тях и има феномена „болница в болница“. Частните болници са търговски дружества, финансират се по два начина, печелят и изтеглят тези пациенти, които са сравнително не толкова болни в тежко състояние и фактически печелят добре, а държавните болници са на загуба“.

Според Поповски проблемът може да се реши само при промяна на здравноосигурителни модели:

„Държавните болници, аз съм му казвал и на министъра и в личен разговор, трябва да имат друг модел на финансиране. Този модел така не може да продължава…. Не се изпълнява и Колективният трудов договор по заплатите. Заплатите са много ниски.... Враца, Видин и Монтана са част от тези 28 областни болници, без които държавата не може. Закриване на отделения и каквито и да било рестрикции е неправилно. По-скоро трябва да се мислят оздравителни планове за тези болници, за да не изтичат пациентите към частните болници. Държавни трябва да останат всички 28 областни болници. А общинските болници трябва да се подкрепят от местните общински съвети, които имат възможност да го правят. Аз съм бил общински съветник два мандата и ви казвам, че общините имат възможност, стига да имат такова желание“

В България има над 3 милиона хоспитализации на година, което източва Здравната каса, защото част от пациентите няма нужда да се хоспитализират, каза Поповски.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33