Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово

Сръбският президент Александър Вучич лично се ангажира да възстанови отличните отношения между София и Белград

| обновено на 07.07.19 в 17:49
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово. По думите му, ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион. В същото време Борисов изрази разбиране по отношение на сръбската позиция: "Но ние за нашите братя сърби все още ще помагаме, неслучайно догодина октомври ще ни е готова магистралата с Белград. Не си дадох да подскочиме силно или да реагираме силно, защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но, колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадиме, не мине ли, в региона колкото и да си говориме за инфракструктура дигитална свързаност – няма как".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина За хариева определи изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод думи на премиера Бойко Борисов в Познан като емоционално и непремерено. Пред журналисти преди началото на днешното Национално събрание на ГЕРБ в НДК Захариева коментира: „Трябва да се гледа предварително какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално. Но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, доста излишна по мое мнение. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер. Още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било изключително и политически, и юридически коректно. ЕС не признава държави, никоя организация не признава държави, държави се признават от държави“.

Утре сръбският посланик ще бъде извикан на разговори във външно министерство, за да се запознае точно с думите на премиера.

Реципрочна е мярката и в сръбската държава, потвърди министър Захариева: „Утре те са извикали съответно нашия временно управляващ, тъй като посланикът е в отпуск в момента, направили са едно изявление, че се надяват да се изяснят нещата, а в крайна сметка България е суверенна държава и има право да признава или не държави. Ние сме решили да признаем Косово преди доста години и това по никакъв начин не се е отразявало, поне досега, на двустранните отношения между Сърбия и България…Извинението е личен акт – дали ще се случи, трябва самият външен министър на Сърбия Ивица Дачич да реши. Не би било лошо да се извини“. 

От своя страна сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че след "искрите", които се появиха между Сърбия и България, двете страни много бързо ще се върнат към отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг: "Смятам това за малко недоразумение", подчерта Вучич, който следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което "не бива да страда заради такива разногласия".

Сръбският президент Александър Вучич лично се ангажира да възстанови отличните отношения между София и Белград след острите реплики на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на премиера Бойко Борисов за Косово: "По случая Белград и София България е признала независимостта на Косово, Сърбия не признава Косово това са разликите между двете страни. А за всичко останало смятам, че имаме добри отношения. Смятам това за малко, преходно недоразумение. Следващата седмица ще разговарям с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. В Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства у дома си и не бива да страда заради такива разногласия. Вярвам, че можем да се върнем към отличните отношения. Лично ще се постарая за това в най-скоро време, ако моите приятели българският президент и премиер приемат това“, каза сръбският президент Александър Вучич.

Коментар на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на българския премиер Бойко Борисов във връзка с Косово и ЕС доведе до привикване на сръбския посланик в българското външно министерство,както и на представител на българското посолство в Белград .

Междувременно премиерът на Косово Рамуш Харадинай благодари на Бойко Борисов за принципната позиция за Косово и за правото на страната да бъде част от европейското семейство. В публикация в профила си във Фейсбук Харадинай написа – "Косово е важна част от Берлинския процес и решението България и Северна Македония да бъдат домакини на следващата среща на върха прави Брелинския процес по-значим. Силно подкрепям визията на премиера Борисов за Европа, която излиза извън рамките на мисленето от миналия век", пише още косовският премиер. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02