Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За връзките между дантелата и гоблена - семейна история от Горна Оряховица

Тя е пазителка на калоферската дантела, той - сред малцината мъже гобленари у нас

Маргарита Бонева и Иван Маринов
Снимка: Здравка Маслянкова
Възрастно семейство от Горна Оряховица е посветило живота си на съхранението на българските шевици и дантели. 73-годишният Иван Маринов е сред малцината мъже гобленари у нас, а напоследък се е отдал на везането на шевици. Три години по-младата му съпруга Маргарита Бонева е една от пазителките на калоферската дантела. Семейство са от близо 50 години и не спират да повтарят, че общото между тях е страстта към традициите и конците.

Бившата учителка Маргарита Бонева и някогашният машиностроител Иван Маринов по брачно свидетелство са семейство Иванови от близо половин век. Запознали се в родната Горна Оряховица, събрал ги общ приятел и те установили през годините, че с плетки и конци на семейните седенки в собствения им хол могат да изкарат часове в сладки приказки и отдаденост на изкуството на везбата – той се е посветил на гоблените, а тя – на калоферската дантела. 

„Дантела се прави с търпение и много любов. С плетенето на калоферска дантела си почивам“, споделя 70-годишната бивша учителка Маргарита Бонева от Горна Оряховица. Преди четвърт век започнала да се учи на тънкостите на калоферската дантела под ръководството на Величка Радулова от калоферското село Баня. „Това е занаят, който се учи от ръце, а не от книга“, споделя днешната пазителка на калоферската дантела.

Снимка: Здравка Маслянкова
„Променила съм през годините приоритетите. В началото плетях изключително за дрехи и за интериора в къщи. После започнах да плета икони, ангели, пеперуди. От 2012 година плета много бижута. Всяка една дантела те научава на нещо ново. Бъдеще надявам се да има“, казва още Маргарита.

Иван е ушил десетки гоблени. „Занимавах се навремето с гоблени, впоследствие бродерия вече захванах, бижута правихме. В София нейна братовчедка ни запали и започнахме от конете най-напред и след това вече станаха много", впуска се в разпалени обяснения той. 

Шиенето е женска работа, ще възкликнат разбирачите, но гобленарят Иван Маринов отдавна е загърбил подмятанията за хобито си с иглата и конците. „Приятелите и роднините вече са свикнали“, уверява ни той. 
„Горе-долу добре реагират, не е да кажат: "Сега защо го правиш?" Това е хоби станало. Когато още работех, защото вече съм пенсионер, вечерно време го правех за успокоение и за отмора. Бавно е, бродерията по-бързо става от гоблена, защото гобленът е жичка зад жичка върви.“

Сега гобленарят се запалил по шевиците. Казва, че заради богатството на цветовете, самоковската шевица му е най на сърце, а от различните орнаменти, най-обича да бродира канатицата, заради символиката ѝ за здраве.

Маргарита Бонева пък е изплела километри калоферска дантела. „Повечето случаи работя с бяло. Напоследък изключително много със сребърни метализирани конци, с различни цветове, розовото също ми е любим цвят. Мотивите са преди всичко цветята.“  

Снимка: Здравка Маслянкова
Философията на калоферската дантела е връзването на възелчета. Има точно две умения – усукваш и плетеш, но сплитките са 250 вида, а и конецът трябва да е изпънат, обяснява познавачката на тайните на калоферската дантела и пояснява, че тя е идентична на брюкселската, но при нашата флоралните мотиви са повече и по-красиви.

„Мога, искам, трябва, ще го направя“, така мотивира ученичките си Маргарита Бонева. „Традициите трябва да се пазят“, призовава съпругът й Иван Маринов. „Младите да го запазят – бродерията и всичкото, но рядко са, намаляват хората, които се занимават с това нещо“.

"Сега съм запалила едната си внучка, по-голямата, тя е на 7 години и на малкия цилиндър се хваща, даже преди време оплете една лента и беше много хубаво, допълва  Маргарита Бонева. 

Любов, отдаденост, любопитство и търпение. Това ще запази българските шевици, убедени са семейство Иванови.

Тяхната история чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00