Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Пробивът е станал заради слабост в една от електронните ни услуги, временно тя е спряна

| обновено на 16.07.19 в 13:03
3
"Това е информация, съхранявана от Националната агенция за приходите", потвърди Росен Бъчравов от НАП
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите  потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяна от НАП. Временно е спряна услугата "Възстановяване на ДДС от чужбина", от която се вярва, че е осъществен пробивът. Комисията за защита на личните данни е уведомена, допълни той.

"Сравнихме данните, които циркулират в общественото пространство, сравнихме около 30% от тези данни, тоест не сме сравнили изчерпателно всичко, което е обявено публично и е достъпно публично. Можем да потвърдим, към настоящия момент, че това е информация, съхранявана от Националната агенция за приходите, тоест, тази информация, която циркулира публично, съвпада с информацията в базата данни на НАП. Информацията неправомерно, в противоречие на закона, е достъпена, получена и публикувана. Информацията е защитена по закон! Това са лични данни, това е данъчноосигурителна информация, тоест конфиденциална информация, която законът изрично защитава. Достъпът е осъществен заради уязвимост на една от електронните услуги, които Националната агенция за приходите предоставя – за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Чрез тази уязвимост трето лице, за което малко по-късно ще коментираме, е осъществило нерегламентиран достъп до около 3% от информацията, съдържаща се в базите данни на Националната агенция за приходите".

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за, най-общо казано, злоупотреба с тези данни, са ограничени. За да се получи това, беше наложено временно услугата "Възстановяване на ДДС, платено в чужбина", да бъде спряна. Тя в момента не функционира, защото основните подозрения на екипите на НАП и на правоохранителните органи е, че нерегламентираният достъп е осъществен чрез нея. Ще остане спряна толкова дълго, колкото е необходимо, за да възстановим информационната сигурност в нейния първоначален обем".

Съветът по сигурността приключи своето заседание под председателството на премиера Бойко Борисов. Шефовете на службите, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите обсъдиха действия след хакерската атака над сървърите на НАП. След заседанието, министър Младен Маринов заяви:

"От домейн, който е руски, е изпратено съобщение до български медии. В последствие линковете водят до сървър, на който е качена информация. От извършената проверка на част от информацията, в момента продължава проверката, можем да твърдим по категоричен начин, че тази информация е налична в сървърите на НАП, което потвърждава, че е извършен нерегламентиран достъп до информация на Национална агенция по приходите. Екипите продължават работа по отношение на изясняване на начина, по който е пробита системата. Предприети са мерки за минимизиране на щетите. Също така, по разпореждане на премиера, в другите държавни институции се извършва преглед на информационните системи с оглед констатиране на уязвимости по отношение на външен нерегламентиран достъп".

Финансовият министър Владислав Горанов допълни:

"Информацията, която е изтекла съществува. Тя е добита в НАП посредством деклариране от страна на лицата. Освен, че е засегната лична информация и че е разкрита лична информация, не виждам причина за притеснения от страна на българските граждани дотолкова, доколкото анализът на информацията, която се разпространява, според експертни оценки е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на конкретни лица... Виждаме, че атаките от подобен мащаб зачестяват и няма нито една държава или нито една система, или нито една фирма, която да не е уязвима от подобно вмешателство отвън. Не искам да следвам думите на министър Маринов и да търся връзка между актуализацията на бюджета, придобиването на нови способности за армията и деня, с който съвпадна този теч на информация, тъй като сме сигурни, че тя е придобита по-рано. Дали нарочно е съвпаднал този ден, или не е – тема за спекулации. Мога да ви уверя, че от вчера, както бяхме уведомени за подобен теч на информация, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата, в това число със съдействието на частния бизнес, работи върху системите на НАП, така че да предотвратим възможността за всякакви спекулации по темата".

Не е ясно колко са засегнатите лица. България вече е поискала помощ от Европейската служба по киберсигурност. Отправена е била и молба към домейна, публикувал информацията, да я свали, но това не се е случило. Горанов уточни, че разпространяването на информация чрез руски домейн не е категоричен знак, че и хакерската атака е руска.

ГДБОП ще сезира прокуратурата. Ще бъде сезирана и Комисията за защита на личните данни. 

Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Съветът по сигурността заседава след хакерска атака над сървър на НАП

Съветът по сигурността заседава под председателството на премиера Бойко Борисов. Шефовете на службите, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите обсъждат действия след хакерската атака над сървърите на НАП, потвърдиха пред..

обновено на 16.07.19 в 11:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.  Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в..

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан..

публикувано на 23.04.24 в 18:57